Pyrenese berghond

Dierenweetjes.be

De Pyrenese berghond - Alle hondenrassen

De Pyrenese berghond is een oud hondenras dat oorspronkelijk gekweekt werd als waakhond voor de kastelen in de Pyreneeën. Hij wordt beschouwd als één van de sterkste hondenrassen ter wereld en wordt vaak ook verward met het sterkste hondenras, namelijk de mastiff.

 

Kenmerken

De Pyrenese berghond is te kenmerken aan zijn stevige lichaamsbouw en een witte dubbele vacht. De ondervacht van deze honden moet dik en zacht zijn en de buitenvacht is zeer grof en lang. Dit maakt dat de vacht van de Pyrenese Berghond weerbestendig is.

 

 

Karakter

Het karakter van de Pyrenese berghond kan vergeleken worden met het karakter van een goede gezindhond. Ze zijn over het algemeen een heel goede kindervriend en moeten zacht maar wel rechtvaardig behandeld worden. Ze hebben veel geduld en je krijgt er ontzettend veel liefde van terug.

 

Daarbuiten zijn ze heel erg waakzaam wat ze zo'n goede waakhonden maakt. De Pyrenese berghond wordt beschouwd als een heel intelligent hondenras en hebben voldoende socialisatie nodig.

 

 

Gezondheid

De Pyrenese Berghond is een zeer gezond hondenras, toch leiden ze vaker, net zoals alle grote hondenrassen, aan heupdysplasie. Dat is een misvorming van 1 of beide gewrichten van de heup. Daarbuiten treden er ook meer gevallen op van cataract en honden met epilepsie binnen het hondenras (in vergelijking met het gemiddelde van alle andere hondenrassen).

Extra weetjes over de Pyrenese berghond

 

  • De Pyrenese berghond werd in de 14e eeuw ingezet als bewaker van de kastelen en in de bergen als bewaker en verdediger van kuddesvee, meestal schapen. Zowel tegen dierlijke als ook tegen menselijke rovers.
  • Hij werd dus door Gaston Phoebus in de 14e eeuw al vermeld maar hij werd pas in de 17e als gezelschapshond gewaardeerd.
  • De pyrenese berghond kende aan het hof van Louis de 14e zijn glorietijd.
  • De staart van de hond is dicht behaard en vormt een pluim. Zijn staart wordt in rust laag gedragen met aan het uiteinde bij voorkeur een haak. Als de hond alert/op zijn hoede is wordt hij sterk gekruld waarbij alleen het uiteinde de lenden aanraakt. Hij maakt het wiel ‘arroundera’ is de uitdrukking van de Pyreneese bergbewoners.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes