Mastino napoletano

Dierenweetjes.be

De Mastino napoletano - Alle hondenrassen

De Mastino napoletano zijn oorsprong ligt in Italië en behoort tot een van de grootste honden ter wereld. Het ras zou volgens beweringen al gekweekt zijn in de tijd van Alexander de Grote. Daarom wordt de Mastino napoletano aanzien als een wat mythische hond.

 

Kenmerken

De Mastino napoletano heeft een speciale huid, de opperhuid hangt over zijn heel lichaam los van de onderhuid. Daarom is zijn huis gerimpeld en heeft hij plooien.

Ook zijn vlezige, dikke lippen hangen wat naar beneden. Dit ras heeft een vacht dat kort, ruw, stug en glad is. Hij komt voor in de kleuren grijs, loodgrijs met zwart, bruin, fauve, donker fauve. Soms hebben ze ook kleine witte vlekjes op de borst en aan de toppen van hun tenen. Zij oren zijn klein, driehoekig en liggen vlak aan de kaken.

 

Verder is de Mastino napoletano een massief en indrukwekkend van uiterlijk.

Zijn lichaam is langer dan zijn hoogte. De reu kan een schofthoogte hebben van ongeveer 75 cm en een gewicht van meer dan 90 kg! Het teefje heeft een schofthoogte van ongeveer 70 cm.

 

 

Karakter

De Mastino napoletano heeft een rustig en heel evenwichting karakter. Het is wel belangrijk dat hij goed wordt opgevoed, hij heeft een speciale aanpak nodig. Het baasje moet hierbij zelf rustig en zelfzeker optreden, dit is nodig voor een goede opvoeding van dit ras.

 

Door zijn evenwichtig karakter en imponerend uiterlijk wordt de Mastino napoletano ook vaak gebruikt als een waakhond, dat doet hij ook goed.

 

 

Gezondheid

De Mastino napoletano heeft veel last van erfelijke afwijkingen zoals een lage of afwezige schildklierfunctie, afwijkingen aan de heupen/ellebogen en afwijkingen aan het hart.

 

Dit ras heeft een explosieve groei, hij groeit tot bijna 10 keer zijn gewicht vanaf zijn geboorte. Daarom wordt er aangeraden om, zeker het eerste levensjaar, zeer voorzichtig te zijn met de lichamelijke beweging van de jonge hond. Vanaf 1 jaar zijn de botten van de hond sterk genoeg om het lichaam verder te laten groeien. Maar men moet wel nog steeds voorzichtig blijven met de fysieke inspanningen, de Mastino is niet geschikt om lange wandelingen te maken.

Extra weetjes over de Mastino napoletano

 

  • De oorsprong van de Mastino napoletano ligt in de omgeving van de Vesuvius en Napels. Hier werden en worden de grote nakomelingen van de oorlogs-,jacht en vechthonden gehouden als bewaker van huis, hof en personen. Hiervoor werden ze dan ook gefokt.
  • De leden van de Napoletaanse maffia (Camorristen) hadden ook Mastino honden. Zij gebruikten de honden als ‘wapen' bij hun plunderingen.
  • De Mastino napoletano's worden jammer genoeg zelden ouder dan 9 jaar.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes