Husky

Dierenweetjes.be

De husky - Alle hondenrassen

De husky is een hond die ontstaan is in het noordoosten van Siberië. Hij is gefokt om te dienen als slede- en gezelschapshonden voor de Chuchi, een nomadenvolk.

 

Kenmerken

De Husky werd in 1909 ingevoerd in Alaska, zo kwamen er grote aantallen van dit ras in Alaska voor om deel te nemen in de slee racen. Door hun uithoudingsvermogen en kracht werden de husky's heel populair in het Noordpoolgebied. De reu husky weegt zo een 20 tot 27 kg en de husky teef 16 tot 23 kg.

 

De husky's zijn middelgrote honden. De reu husky heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 53 en 60 centimeter en hij weegt zo'n 21 tot 27 kilogram. De teef husky heeft een gemiddeld schofthoogte tussen de 51 en de 56 centimeter en ze weegt gemiddeld zo'n 16 tot 23 kilogram. De husky's zijn erg krachtig en robuuste gebouwde honden. Dit komt doordat ze gekweekt zijn om te werken en sledes te trekken. Ze hebben ook een brede borst met goed gewelfde ribben. De poten zijn zoals de hond zelf middelmatig lang. Hij heeft een middelmatig groot hoofd en tussen de oren is het smal, de hals is eerder kort. Ze hebben een middelmatig lange snuit. Vaal heeft de husky zeer opvallende blauwe ogen. De ogen van een husky zijn dan ook vaak blauw ofwel zijn ze bruin, echter komt het ook voor dat ze een blauw en een bruin oog hebben. De oren zijn ook middelmatig groot en staan omhoog. De honden hebben een lange, goed behaarde staart, die over de rug wordt gedragen. De husky heeft een middellange dubbele vacht.

 

De vacht van de husky is een dubbele vacht met een gemiddelde lengte. De ondervacht van de hond is zacht en dicht van structuur. De bovenvacht is daarentegen langer en wat grof met rechte dekharen. De vachtkleuren zijn zeer verscheiden en er komen ook verschillende patronen voor. Dit zijn de meest voorkomende kleuren: zwart en wit, grijs en wit, koper rood en wit, en zuiver wit. De markeringen op het gezicht van de hond zijn maskers en brillen. De husky zijn vacht verhaard constant, de ondervacht verhaard tweemaal per jaar.

 

 

Karakter

De husky is een sterke en compacte werkhond. Hij werkt dan ook graag. De honden vertonen een zekere mate van waardigheid en reserve.

Deze honden zijn heel aanhankelijk, zachtaardig en vriendelijk honden. Ze zijn dan ook een goede metgezel. Het zijn alerte honden en willen graag behagen. Ze zijn ook zeer intelligent en hebben een sterke eigen mening. De husky's hebben wel een onafhankelijke geest, dit kan wel een uitdaging vormen voor zijn baas.

Ze zullen dus alleen gehoorzamen aan een opdracht als ze het nut er van inzien.

Je moet geduld hebben met je husky hond en hem consequent opvoeden. Ze zullen snel profiteren van je als je de overhand niet neemt. De husky's doen het goed dan ook goed met vroege gehoorzaamheidstraining.

 

Doordat de honden gefokt zijn voor te dienen als sledehonden hebben ze een aangeboren en diep verlangen om te rennen. Ze zijn dus erg energiek en hebben genoeg ruimte en vooral ruimte nodig om deze energie vrij te laten.

 

Door zijn zachte karakter schiet het ras ook goed op met kinderen en andere middelgrote honden. Hij kan wel echter een probleem vormen voor katten en andere kleine huisdieren door hun sterke roofzuchtige instinct. Je kan dus gerust een husky nemen in je gezin. Ze zullen ook geen angst of reservers vertonen bij vreemden mensen. De husky's zijn roedeldieren, ze leven dus het liefste in roedels. Je kan er dan ook best twee aanschaffen.

 

 

Gezondheid

De husky wordt zo gemiddeld 11 tot 13 jaar oud. Ze zijn van nature schoon en vrij van lichaamsgeur. Het is wel het beste dat je ze dagelijks borstelt om overtollig losse haren en klitten te minimaliseren. De husky's zijn over het algemeen sterke en gezonde honden. De husky is net als andere honden gevoelig voor enkele ziektes zoals voor heupdysplasie, cataract, en huidallergieën. Het is ook erg belangrijk dat je husky niet oververhit raakt.

Extra weetjes over de husky

 

  • De husky honden kunnen zeer goed tegen de koude. Zo zijn ze beschermd tegen temperaturen zo laag als 75 graden onder nul. Ze zijn hierdoor het best geschikt voor koelere en koude klimaten.
  • Dat husky's lieve honden zijn die goed met mensen om kunnen is te merken aan het volgende verhaal:
  • Wanneer het baasje de Amerikaan John Dolan van de husky Zander in het ziekenhuis lag, brak de hond uit. Hij liep weg van thuis. De hond werd teruggevonden op de parking van het ziekenhuis waar zijn baasje werd opgenomen voor een behandeling tegen een huidkwaal. De hond had een afstand van ruim drie kilometer afgelegd en was onder meer een drukke snelweg overgestoken. Het dier was nooit eerder in de buurt van het ziekenhuis geweest. Twee dagen later probeerde Zander het weer, maar deze keer werd hij tijdens zijn wandeling al teruggevonden. Dolan en zijn vrouw haalden de 7-jarige husky vijf jaar geleden op bij een asiel, waar de hond uitgehongerd was binnengebracht
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes