Cane corso

Dierenweetjes.be

De cane corso - Alle hondenrassen

De cane corso zijn oorsprong bevind zich vermoedelijk in Italië. Men weet namelijk dat de mastino napoletano nauw verwant is aan de cane corso. Zo weet men ook dat in de vierde eeuw in Zuid-Italië en Sicilië een vorm van de cane corso reeds bestond. Hij was vroeger vooral een boerenhond, die mee werkte op de boerderijen. Vandaag de dag is hij voornamelijk een huishond.

 

Kenmerken

De cane corso is dus een middelgrote, krachtige, kortharige, gespierde en

duidelijk een dogachtige hond. In tegenstelling met wat we zien bij sommige

andere dogachtige is deze dogachtige (cane corso) totaal niet log of plomp.

Je kan deze hond beter omschrijven als elegant en atletisch. De hond beschikt bovendien over een snelheid, waarop sommige andere honden jaloers mogen zijn.

 

Het gewicht van de cane corso varieert van zo'n 40 tot zo'n 55 kg. De teefjes gaan meer rond de 40 tot 45 kg wegen en de reuen tussen de 45 en 55 kg. De hond heeft een gemiddelde schouderhoogte van 60 tot 70 cm.

 

De cane corso zijn als pups zeer schattig om te zien door hun droopy-ogen en lichtelijk vroegtijdig oud aandoende kopjes. De volwassen exemplaren stralen dan weer lenigheid en kracht uit. De cane corso heeft duidelijk Molosserachtige trekken. Het zijn imposante beesten met hun brede kop en gespierde lichaam. Rond zijn ovale, licht uitpuilende ogen heeft hij een grijs of zwart masker.

De snuit is duidelijk kort ten opzichte van de schedel. Hij heeft een zeer sterke, uitgesproken snuit met een grote, zwarte neus. Deze neus bavat wijde, open neusgaten en loopt parallel met de neusrug. Het profiel van de neusrug is recht. De bovenlippen zijn licht loshangend, bedekken de onderkaak zodanig, dat het onderste deel van het profiel gedomineerd wordt door de lippen. Daarnaast hijgt de hond een brede en forse bovenkaak, nogal gebogen. De oren zijn hoog ingeplant op zijn kop, driehoekig en hangend. De honden hebben een kortharige, glanzende, erg dichte vacht met een lichte ondervacht. De kleur van hun vacht kunnen variëren van zwart tot verschillende tinten grijs en verschillende tinten rood. De honden mogen ook gestroomd zijn.

 

 

Karakter

De cane corso is nog een erg jong ras. Hij ontving in 1996 pas de officiële erkenning. Het ras was namelijk in de 20ste eeuw bijna uitgestorven door veranderde agrarische omstandigheden. Maar door fokprogramma's is het ras weer teruggekomen.

 

De goede cane corso is een betrouwbare, moedige, evenwichtige, sportieve en zelfstandige hond met een stabiel temperament. Om de hond zo te krijgen, zal de goed met je hond moeten werken. Je zal hem goed moeten africhten en socialiseren. Zo is het een groot pluspunt als de eigenaar al eerdere ervaringen heeft met (dogachtige) honden. De cane corso is een zelfstandige hond. Hij is echter gek op zijn baas, maar vindt het ook heerlijk om er alleen op uit te gaan. Een goede band tussen baas en hond is nodig om de cane corso onder controle te houden. Je gaat dus met je hond duidelijk en consequent moeten zijn maar hem ook de liefde moeten geven die hij verdiend. Werkdrift zit in het bloed van de cane corso.

 

Een cane corso is een goede huishond. Hij is vriendelijk en een perfecte kameraad van het hele gezin. Hij kan dus ook goed met kinderen om.

 

 

Gezondheid

Zoals bij sommige andere hondenrassen kunnen ook de cane corso last hebben van heupdysplasie (HD). Heupdysplasie is een stoornis aan het heupgewricht. Hierbij worden er letsels gevormd aan deze gewrichten. Ze worden gezien als een erfelijk probleem. Hiernaast komen er nog enkele andere algemene afwijkingen voor. Zoals cherry-eye. Bij één op de tien cane corso´s komt cherry-eye voor op jongere of oudere leeftijd. Dit cherry-eye lijkt op een ontsteking bij het onderooglid. Een andere algemeen afwijking zijn gescheurde kniebanden. Aangezien de cane corso een ras is dat tot de grotere rassen behoord, komen er in zijn beweging nog wel eens flinke tracties te staan op zijn gewrichten. Hierdoor kan het wel eens voorkomen dat de kniebanden (in)scheuren. Doordat de cane corso een ras dat snel groeit, kunnen jonge dieren nog wel eens met groeipijnen te kampen hebben.

Extra weetjes over de cane corso

 

  • In tegenstelling wat de naam cane corso doet vermoeden, ligt de bakermat van de cane corso niet op het eiland Corsica.
  • De naam van deze hond corso is afgeleid van het Latijnse woord ‘cohors’, wat ruwweg ‘bewaker van het erf’ betekent en cane (spreek uit: ‘kane’, dus niet op zijn Engels ‘keen’) is gewoon hond. Dus cane corso betekent 'hond die het erf bewaakt'.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes