Bouvier

Dierenweetjes.be

De bouvier - Alle hondenrassen

De bouvier is de verkorte naam voor deze hond die oorspronkelijk bouvier des Flandres wordt genoemd. Deze hond staat ook bekend onder zijn oude rasnaam de Vlaamse koehond of Vlaanderse veedrijvershond. De hond vindt zijn oorsprong in België en meer bepaald in Vlaanderen, maar werd van in het begin ook al gefokt in het noordwesten van Frankrijk, in Nederland en in het zuidwesten van Engeland.

Kenmerken

De bouviers zijn voortgekomen uit kruisingen tussen de Ierse wolfshond, de mâtin Belge (trekhond) en de Lakense herder. De hoogte van de reuen is ongeveer zo'n 62 tot 68 cm en die van de teven is zo'n 59 tot 65 cm. De reuen wegen zo'n 35 tot 40 kg en de teven zo'n 27 tot 35 kg. Hierdoor ziet het lichaam er kort en gedrongen uit, de ledematen zijn sterk en gespierd.

De bouvier maakt een indruk van kracht, maar zonder er lomp uit te zien.

 

Zo ziet zijn hoofd er massief uit, wat nog eens versterkt wordt door zijn baard en zijn snor. Zijn snuit heeft altijd een zwarte kleur met goed geopende neusgaten. De kaken moeten krachtig zijn en even lang. De tanden zijn sterk, gezond, wit en staan regelmatig. De ogen hebben een licht ovale vorm en zijn horizontaalgericht. Ze hebben een donkere kleur van ogen. De oren zijn hoog aangezet boven de ooglijn, de oorschelpen zijn verticaal en neerhangend. Net als de rest is de nek gespierd en verbreed hij geleidelijk naar de schouders toe. De lengte van de nek is iets minder dan de hoofdlengte.

 

Zijn lichaam en ledematen zijn voor de rest fors, krachtig en gespierd gebouwd. Zijn staart is relatief hoog aangezet en bevindt zich in het verlengde van de ruggengraat. De huid is vast aansluitend, zonder overdreven losheid. Zijn vacht is zeer overvloedig, het dekhaar en het onderhaar vormen samen een beschutte bekleding, deze is licht warrelig. Zo is de hond perfect aangepast aan de aan plotse klimaatwisselingen. Het haar voelt meestal ruw aan. Het ziet er droog en mat uit en heeft een lengte van ongeveer 6 cm. De vachtkleur van de bouvier is over het algemeen grijs, gestroomd of zwartgevlamd (charbonne). Een volledig zwarte vacht is ook toegelaten, maar mag niet de voorkeur krijgen. De licht gekleurde, zogenoemde uitgewassen vachten, zijn niet toegelaten.

 

Karakter

Allereerst werd de bouvier gefokt om te dienen als waakhond of veedrijver. Dit verklaart ook zijn naam

(boeuf = rund). Hierdoor heeft de bouvier een ijzeren gezondheid en een energiek temperament. Andere kenmerken van zijn karakter zijn moedig, trouw, stoer en zeer verstandig. De hond kan dus trots en fel kijken, maar kan zich ook onderzoekend en nadenkend gedragen.

 

Ook heeft de bouvier goede reflexen en een sterke neus. Hierdoor wordt hij tegenwoordig ook gebruikt bij reddingswerkzaamheden of voor speuracties.

 

Een ander heel speciaal kenmerk van deze hond is dat hij aangeleerde acties zelfstandig kan blijven uitvoeren. Hij is dus geneigd om zelf op te treden als hij merkt dat zijn baas of iemand anders in gevaar verkeert. Bij zo'n geval wacht hij niet op een opdracht maar schiet hij zelf in actie.

 

Tegenwoordig wordt de bouvier vooral gehouden als waak- en gezinshond. Voor deze taken is hij namelijk uitermate geschikt door de verschillende genoemde karaktereigenschappen. De bouvier kan ook goed met kinderen om, hij vertrouwt ze van nature uit. Hij is ook dol op spelen zowel met kinderen als met volwassenen.

 

Je gaat je bouvier hond wel goed moeten begeleiden totdat hij volwassen is. Bij deze begeleiding is het vooral belangrijk om rechtlijnig en vasthoudend op te treden, maar zonder de hond erg autoritair te behandelen. De jonge bouvier moet namelijk vanaf het begin goed weten waar hij zich moet aan houden. Dit komt omdat bouviers nu eenmaal van nature geneigd zijn de baas te willen spelen over hun omgeving. Ze zullen leren om hun fysieke kracht op een juiste manier te gebruiken als ze uiterst consequent worden behandeld. Een bouvier zal dus moeten leren wie de baas is. Dit gebeurt vanzelfsprekend op basis van vertrouwen tussen eigenaar en hond.

 

Gezondheid

Bouviers worden ongeveer 10 tot 12 jaar oud. De erfelijke ziekte heupdysplasie is de meest voorkomende aandoening bij de bouvier.

Extra weetjes over de bouvier

 

  • Op ongeveer driejarige leeftijd is de bouvier volledig geestelijk volwassen.
  • Bouviers hebben tijdens de Eerste Wereldoorlog vanwege hun trouwe, moedige aard en stevige lichaamsbouw, belangrijke taken uitgevoerd. Zoals bijvoorbeeld het brengen van berichten en het opsporen van gewonde soldaten.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes