Yorkshire terriër

Dierenweetjes.be

De Yorkshire terriër - Alle hondenrassen

De Yorkshire terriër, ook wel 'Yorkske' genoemd, is een klein hondenras dat behoort tot de groep van terriër-hondenrassen. Het ras is ontstaan in de 19de eeuw in Yorkshire te Engeland. Men beweert dat het ras behoort tot de groep van hypo-allergene hondenrassen. Dit ras behoort ook tot een van de honden die het langste leven.

 

Kenmerken

De Yorkshire terriër is te kenmerken aan zijn langharige en zachte vacht die gekleurd is met zwart en bruin. De vacht is heel glad en is mooi gelijk gescheiden over beide zijden, met een middenlijn die loopt van de neus tot aan de staart. Het lichaam van het hondenras is vrij klein en over het algemeen is de Yorkshire terriër vrij mager van lichaamsbouw.

 

 

Karakter

De Yorkshire terriër is een echte gezelschapshond. Buiten dat zit de Yorkshire terriër vol energie en dat tonen ze vooral tijdens het spelen. Wegens dat ze boordevol energie zitten worden ze ook vaak gebruikt om naar een hondenschool te gaan of om aan hondensport te doen. Makkelijk te trainen zijn ze wel niet. Ze hebben een echt 'terriër-karakter'. Dat houdt vooral in dat ze graag hun eigen wil doordrijven en dat ze heel erg koppig kunnen zijn. ook belangrijk aan het ras is dat ze een zeer goede sociale opvoeding nodig hebben om latere problemen te voorkomen.

 

 

Gezondheid

Binnen het hondenras zijn er wel opvallend veel ziektes die meer voorkomen dan bij andere hondenrassen. Zo zijn er vaak gevallen met een bronchitis, staar en huidallergieën. Daarbuiten hebben ze, net zoals bij de meeste kleine hondenrassen, vaak problemen met hun gebit.

 

Zoals als gezegd behoort de Yorkshire terriër tot de Hypo-allergene hondenrassen. Dat wil zeggen dat ze dus beter presteren bij mensen met een allergie voor honden. Toch moet men wel weten dat dit niet in alle gevallen zo is.

Extra weetjes over de Yorkshire terriër

 

  • De Yorkshire terriër is gefokt in het midden van de negentiende eeuw als jachtterrier. Schotse arbeiders die werk zochten in de weverijen in Noord-Engeland, namen hun eigen terriers mee. Deze werden gekruist met plaatselijke varianten en zo kreeg men de yorkshire terriër.
  • Tot de voorvaderen van de Yorkshire terriërs behoren waarschijnlijk de Clydsdale en Paisley Terrier, de Black and Tan Terrier en ook Noordengelse terriers als de Dandie Dinmont, de Skye en de Manchester Terrierjk en vergoelijk ook de maltezer voor zijn lengte en vacht. Later werd de Yorkshire zo gefokt dat hij raszuiver werd.
  • Naast de Cairn terriër, schnauzer, West Highland witte terriër, fox terriër en Boxer is de Yorkshire terriër het hondenras dat het vaakst en het langst blaft.
  • Vandaag de dag zie je vaak twee varianten van dit hondje: de onstuimige, vaak niet al te goed gekapte, nieuwsgierige en enthousiaste kleine terriër die vrolijk achter zijn baasje aanrent en de schitterende verzorgde showhond met glimmend, steil haar dat om het hele lijf heen hangt en met een strikje op het hoofd.
  • De Yorkshire terriër staat dan ook bekend als een van de meest typische tentoonstellingshonden en wordt als zodanig overal ter wereld gewaardeerd.
  • De Yorkshire terriër verliest geen haar. Door zijn lange weelderige haren is het echter wel aangeraden om het hondje dagelijks te borstelen ze vragen heel veel zorg.
  • Het beroemde hondje: Nero van Carmen uit F.C. De kampioenen is ook een Yorkshire terriër. Hij speelt al mee sinds 1992. Doorheen de jaren werd het hondje al door verschillende hondjes gespeeld. Zo werd hij gespeeld door Moestiek (1992-2001), Sloeber (2001-2004) en Lily (2004-2011)
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes