Whippet

Dierenweetjes.be

De whippet - Alle hondenrassen

De whippet is oorspronkelijk afkomstig uit Engeland. Hij behoort tot de familie van de windhonden. Dit ras is een van de snelste hondenrassen ter wereld.

 

Kenmerken

De whippet is een middelgroot hondenras dat ongeveer 6,8 - 19,1 kg weegt. De hoogte van deze hond kan variëren, dit hangt af van land tot land. Mannetjes hebben een schofhoogte van 47 - 51 cm en vrouwtjes 44 - 47 cm. In de VS en Canada zijn deze honden iets groter. De reuen zijn daar ongeveer 47 - 57 cm en teefjes 44 - 55 cm schofthoogte.

 

Whippets hun vacht komt in diverse kleuren en patronen voor. Wit met gestroomde gele platen of vlekken, zwart, zwart met wit, blauw, geheel gestroomd en beige met een donker masker zijn de meest voorkomende kleuren. Hun vacht is kort, glad en dicht van aard.

 

De whippet is slank gebouwd met een diepe borstkas. Hij is de snelste hond in zijn gewicht categorie. Hij kan een snelheid van 56 km/h bereiken. Dit komt vooral vanwege zijn unieke manier van lopen, die benoemd wordt als 'dubbele gallop'. Dat wil zeggen dat, wanneer de whippet loopt, zijn vier poten twee keer in elke stap helemaal van de grond zijn.

 

 

Karakter

Whippets zijn rustige, intelligente, zachte en energieke honden. Ze vereisen veel lichaamsbeweging op regelmatige basis. Het zijn ook erg stille honden, ze hebben niet snel de neiging om te blaffen. Het zijn uitstekende huishonden. Door hun rustige aard eisen ze ook een training met alleen positieve bekrachtiging en een zachte aanpak, zeker niet met berispingen, commando's of een harde hand.

 

Hoewel deze hond gefokt is om te racen, kan hij ook erg lui zijn. Het is een echte slaapkop, wanneer hij niet rondloopt, is hij meestal aan het slapen. De whippet is ook een gevoelige hond voor aanrakingen. Hij heeft de neiging om te springen of overreageren wanneer hij onverwacht wordt aangeraakt. De Whippet heeft ook het natuurlijke jachtinstinct om achter iets te lopen dat van hem wegloopt, zoals bijvoorbeeld katten of kleine honden.

 

 

Gezondheid

Whippets zijn over het algemeen gezonde honden. De levensverwachting van de whippet is ongeveer 2 tot 15 jaar.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes