Weimaraner

Dierenweetjes.be

De weimaraner - Alle hondenrassen

De weimaraner of weimarse staande hond is oorspronkelijk uit Duitsland afkomstig. Hij werd gekweekt om als jachthond te dienen. Hij behoort tot een van de snelste honden ter wereld.

 

Kenmerken

De weimaraner is een grote hond met een atletisch uiterlijk. Hij heeft vliezen tussen zijn poten, dat maakt hem een echte waterhond. Hij kan zowel een kort- als langharige vacht hebben. De meest voorkomde en gekende is de kortharige hond, omdat het gen recessief is en dus beide ouders dit gen moeten dragen om langharige pups te verkrijgen. Zijn vacht voelt zacht en glad aan en kan variëren van houtskool-blauw tot muis-grijs tot zilvergrijs of zelfs blauw-grijs. Dit ras heeft geen ondervacht, daarom moet extreme koude vermeden worden en is het niet aangeraden om de hond buitenshuis te houden.

 

De ogen variëren van licht oranje, grijs tot blauw-grijs. Bij dit ras is het de gewoonte om de staart te couperen, maar gelukkig is dit in vele landen al verboden. De staart van de (niet-gecoupeerde) kortharige versie is lang en dun, die van de langharige hond is gepluimd. Zijn oren zijn lang en hangend.

 

De schofthoogte van de mannetjes is 64 - 69 cm en dat van de vrouwtjes is 58 - 64 cm. Het ras is niet zwaarr voor zijn lengte. Reuen wegen ongeveer 32 - 36 kg en de teefjes, 25 - 32 kg.

 

 

Karakter

De weimaraner is van oorsprong een jachthond. De eerste honden werden gebruikt om te jagen op groot wild zoals everzwijnen, beren en herten. Nu wordt hij vooral nog gebruikt voor klein wild, zoals eend- en hoenderachtigen, konijnen en vossen. Hij is gekend voor zijn energie en fysiek uithoudingsvermogen. Geen wandeling is te ver voor hem en hij is altijd te vinden voor spelletjes. Ze zijn zo energiek dat hun baasjes best een cursus volgen om hen te leren de hond te kalmeren en zijn gedrag te controleren. Een vroege socialisatie en training is noodzakelijk voor dit ras omdat de weimaraner nog al onstuimig is in zijn eerste levensjaren. Zo kunnen ze bij weinig beweging of bij verveling op allerlei zaken in het huis bijten en kauwen.Ook hiervoor is een goede opleiding nodig.

 

Weimaraners zijn over het algemeen goed met kinderen. Ze zijn wellicht niet echt geschikt voor kleine kinderen, omdat ze in hun spel en heftigheid hen weleens kan omlopen. Weer een reden voor een goede opleiding van deze hond, al is het om opspringen al te voorkomen. Omdat het een jachthond is, en hij alles klein is en wegloopt achterna zit, kan de weimaraner meestal niet echt samen met katten.

 

De weimaraner kan ook erg koppig zijn, maar met een goede opleiding kan dit ook weer beperkt worden tot op zekere hoogte. Hij staat bekend om zijn grote aanhankelijkheid aan zijn baasjes en is dus de ideale familiehond. Door zijn energiek karakter heeft hij wel veel beweging nodig. Hij is erg goed in apporteren, zowel op land als in water.

 

 

Gezondheid

Door zijn diep bovenlijf, is de weimaraner gevoelig voor maagtorsie. Dit is een zeer pijnlijke en ernstige aandoening, dat een snelle dood kan veroorzaken als dit onbehandeld blijft. Je kan deze aandoening voorkomen door de hond geen zware lichamelijke inspannen te laten doen een uur voor of na de maaltijd.

 

Dit ras is ook gevoelig voor huidallergieën of parasieten. Nog andere gezondheidsproblemen waar de weimaraner mee kan kampen zijn:

 

- Cryptorchisme

- Elleboogdysplasie

- Distichiasis

- Von Willebrands disease

- Entropion

- Hypothyreoïdie

- Hypertrofische osteodystrofie

- Groeihormoondeficiëntie (dwerggroei)

- Hypomyelinogenesis

- Nierdysplasie

- Progressieve retina atrofie (PRA)

Extra weetjes over de weimaraner

 

  • De bijnaam van de weimaraner is 'de grijze geest', omwille van zijn uiterlijk.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes