Vlinderhondje

Dierenweetjes.be

De vlinderhond - Alle hondenrassen

De épagneul nain continental (de continentale dwergspaniël) of, zoals we hem het beste kennen, het vlinderhondje, is een Belgisch-Frans hondenras. Hij behoort tot een van de kleinste hondenrassen, maar, ondanks zijn grootte, tegelijk ook tot de meest agressieve en ook slimste hondenrassen ter wereld.

 

Kenmerken

Het vlinderhondje heeft een klein, langharig lichaam dat hoog op zijn pootjes staat. Het hondje komt voor in twee verschillende soorten: het vlinderhondje en het minder vaak geziene nachtvlinderhondje. Het verschil tussen de twee zijn in principe alleen de oren. Het vlinderhondje heeft grote rechtopstaande oren, die aan een vlinder doen denken. Terwijl het nachtvlinderhondje grote hangende oren heeft. Het gekke is dat ze zelfs in eenzelfde nestje kunnen voorkomen. De oren hebben ook een zijdezachte beharing, dit is opvallend.

 

Verder heeft dit ras een kleine, ronde kop met grote en donkere ogen. Hij heeft een staart dat lijkt op een pluim die openvalt. Het vlinderhondje heeft een dikke, gladde en licht golvende vacht dat in verschillende kleuren kan voorkomen. Het hondje is meestal overwegend wit met aan de kop en vooral aan de oren een kleur. De meest voorkomende vachtkleuren zijn kastanjebruin, lichtbruin, beige tot gelig en zwart.

 

Het vlinderhondje heeft gemiddel een schofthoogte van 20 tot 28 cm en een gewicht tussen 3,2 en 4,5 kg.

 

 

Karakter

Het vlinderhondje is een waakzaam, intelligent, levendig en opgewekt hondje. Hij kan zich sterk hechten aan zijn baasje of aan alle leden van het gezin waarbij hij woont. Naar vreemden toe is hij iets meer wantrouwend. Wanneer het vlinderhondje geen goede opvoeding heeft gehad, kan hij ook wel eens agressief uit de hoek komen. Hij is dit dan ook vooral naar buitenstaanders of vreemden toe. Dit komt omdat hij erg loyaal is aan zijn baasje en hij deze dan wil beschermen of jaloers is.

 

 

Gezondheid

Het vlinderhondje moet dagelijks gekamd worden om klitten te vermijden, verder is er geen speciale verzorging nodig. Ze kunnen ook erg genieten van een stevige wandeling, het hondje zou dagelijks moeten uitgelaten worden voor voldoende beweging te hebben.

 

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras zijn patella luxatie (drijvende knieschijf), epileptische aanvallen, tandheelkundige problemen, tussenwervelschijf ziekte (PRA) en allergieën.

 

Het vlinderhondje kan wel tot 17 jaar oud worden.

Extra weetjes over de vlinderhond

 

  • Je vindt officieel twee types van het vlinder hondje terug. Je hebt de Epagneul Nain Continental Phalene en de Epagneul Nain Continental Papillon. De hondjes worden beide (nacht)vlinderhondjes genoemd. Het verschil tussen deze hondjes zit men in de oren.
  • De Epagneul Nain Continental Phalene heeft meer hangende oortjes. Deze gelijke op een nachtvlinder.
  • De Epagneul Nain Continental zijn oren staan recht. Deze gelijke dan meer op een gewone vlinder.
  • De Epagneul Nain Continental is van oorsprong een Belgisch ras.
  • De Epagneul Nain Papillon is dus een zeer oud ras en was het favoriete hondje van de Europese hoven.
  • Men vindt de hondjes terug op diverse schilderijen uit vorige eeuwen onder andere op die van Titiaan.
  • De rasstandaard van de hondjes werd echter pas in 1934 vastgesteld.
  • Rond 1950 werden er ineens Epagneul Nain Continental met (scheef) staande oren ontdekt. Dit is vandaag de dag het belangrijkste type.
  • De honden kunnen goed op een appartement worden gehouden.
  • Het vlinderhondje is een proper hondje en ruikt niet. Je moet zijn vacht best wel dagelijks kammen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes