Vizsla

Dierenweetjes.be

De vizsla - Alle hondenrassen

De vizsla is een hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Hongarije. Je spreekt de rasnaam uit als 'Wiezsla' en behoort tot een van de snelste hondenrassen ter wereld.

 

Kenmerken

De vizsla is een sportieve en loyale hond, naast het feit dat hij de kleinste is van de doorsnee retriever-rassen. Een van de meest aansprekende eigenschappen is toch wel zijn gemiddelde grootte als zijnde jager van gevogelte. Mannetjes hebben een schofthoogte van 56 - 64 cm, vrouwtjes zijn iets kleiner, 53 - 61 cm. Reuen wegen 20 - 30 kg en teefjes 18 - 25 kg.

 

De vizsla is robuust, maar toch licht gebouwd en zijn mager. Hij heeft enkele uiterlijke kenmerken gemeenschappelijk met de weimaraner. Soms worden deze rassen wel eens verward met elkaar. Ook de redbone coonhound en de pronkrug worden vaak met de vizsla verward. Hoewel hun uiterlijk erg lijkt op elkaar, heeft de vizsla meestal toch een slanker lichaam en meer gedefinieerde spieren dan de weimaraner en de redbone coonhound. Hiernaast zijn deze andere rassen ook groter dan de vizsla.

 

De neus van de vizsla is altijd roodachtig van kleur die past bij de kleur van zijn vacht. Zijn vacht kan zowel kortharig als draadharig zijn. De kleur van de vacht is roestachtig of koper bruin, ook wel roodbruin genoemd. De vizsla heeft geen ondervacht, in tegenstelling tot de meeste hondenrasen, daarom is het ook niet aangewezen om deze hond buiten te houden. De vizsla heeft hangende oren in de vorm van een driehoek. Hij heeft een lange en smalle staart die ook naar beneden hangt. Wat ook voor komt bij dit hondenras is het couperen van de staart. De gecoupeerde staart is wel doorgaans langer dan gecoupeerde staarten van andere hondenrassen zoals de weimaraner, dobermann pincher en boxer. Maar het couperen is in vele landen gelukkig al verboden.

 

 

Karakter

De Vizsla is een natuurlijke jager met een uitstekende neus. Het een erg levendige, zachte, gemanierde, zorgzame, intelligente en zeer aanhankelijke hond met veel energie. Het is een ras dat zich snel kan hechten aan zijn baasjes, zelfs aan kinderen en vreemden. Hij zal van zich laten horen wanneer hij het gevoel krijgt dat hij verwaarloost wordt of ongelukkig is. Dan gaat hij huilen of zeuren.

 

Het is een echte jachthond dat houdt van water, een uitstekende zwemmer is, goed opgeleid kan worden en goed apporteert. Het is wel belangrijk dat deze hond niet agressief of hardhandig wordt opgeleid, want het is een gevoelig ras.

 

 

Gezondheid

De vizsla is een robuuste hond, maar ook hij kan getroffen worden door erfelijke ziekten zoals:

 

- Heupdysplasie (HP), dit is zeer zeldzaam bij dit ras, maar wel mogelijk

- Canine epilepsie

- Kanker

- Sebaceous adenitis (een huidziekte)

 

Vizslas hebben ook een gevoelige huid en zijn gevoelig voor voedselallergieën. De gemiddelde levensduur van de vizsla ligt tussen 9 en 15 jaar.

Extra weetjes over de vizsla

 

  • De vizsla wordt wel eens 'velcro-hond' genoemd vanwege zijn loyaliteit en genegenheid. Hij plakt bijna letterlijk aan zijn baajes, zo aanhankelijk is hij.
  • Het is een erg leerbare hond. Het is ontzettend snel in iets leren, hij pikt erg snel op.
  • Deze hond heeft meer gemeen met katten dan andere hondenrassen. Hij miauwt of spint niet, maar hij wast zichzelf goed en heeft een goede hygiëne. Hierdoor heeft hij niet zo een sterke lichaamsgeur zoals andere honden.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes