Teckel

Dierenweetjes.be

De teckel - Alle hondenrassen

Dit hondenras heet officieel 'de dashond', maar men gebruikt heel vaak 'teckel' als benaming van dit ras. De teckel zijn oorsprong ligt in Duitsland. Hij behoort tot een van de populairste hondenrassen, maar ook bij een van de meest agressieve hondenrassen die er bestaan. Daarnaast is het ook een van de hondenrassen die het langste leven.

 

Kenmerken

De teckel kan je het beste herkennen aan zijn korte pootjes en zijn langgerekte lichaam. Hij komt is verschillende groottes voor. Je hebt de standaarddashond (borstomtrek meer dan 35 cm en maximum 9 kg), de dwergdashond (borstomtrek van 30 tot 35 cm en tussen 6 en 7 kg) en de kaninchendashond (borstomtrek maximum 30 cm en tussen 4 en 5 kg).

 

De vacht van de teckel kan zowel lang-, ruw-, als kortharig zijn. De langharige teckel heeft een lange, zachte vacht die sluik langs zijn lichaam hangt. De kortharige teckel heeft een korte, gladde vacht dat weinig verhaart. En de ruwharige teckel heeft een ruwe, borstelige vacht. Op zijn kop en snuit zit er ook meer volume in zijn vacht.

 

De teckel komt voor in verschillende kleuren. Je hebt bruin met zwart, roodbruin, wildkleurig (dit zijn meestal de ruwharige teckels) en geelbruin of blond. Grijs of wit is ook een mogelijke vachtkleur.

 

 

Karakter

De verschillende teckels hebben ook verschillende karaktereigenschappen. Zo is bijvoorbeeld de langharige teckel de meest zachte hond van karakter en kan daarom ook perfect bij een gezin met kinderen. De ruwharige teckel heeft dan weer een sterker karakter doordat hij gekruist in met jachthonden. En de Kortharie teckel is een kruising van de voorgaande eigenschappen.

 

Wat ze alledrie gemeen hebben is dat ze een jachtinstinct hebben. Het is naast een gepassioneerde jachthond ook een goede waakhond. De teckel heeft een groot uithoudingsvermogen. Hij is van nature uit wel niet zo een gehoorzame hond, maar met de juiste training en veel geduld kan het baasje hem wel de baas.

 

 

Gezondheid

De meest voorkomende gezondheidsproblemen waar het ras bekend voor staat zijn problemen met de wervelkolom (IVDD). Dit komt vaak ook als gevolg van een extreem lange wervelkolom en korte ribbenkast. Zwaarlijvigheid, springen, een ruwe behandeling of intense inspanningen kunnen dit nog verergeren doordat er een grotere druk op de wervels komt te liggen.

 

Naast deze problemen kan de teckel ook last hebben van patella luxatie (knieschijf), botontkalking, gehoorverlies, zichtsverlies, erfelijke epilepsie, tandheelkundige problemen, het syndroom van Cushing, schildklier- en auto-immuun problemen, verschillende allergieën, oogaandoeningen, aangeboren hartafwijkingen en huidaandoeningen.

De teckel wordt gemiddeld 12,7 jaar.

Extra weetjes over de teckel

 

  • De teckel is gefokt voor de jacht op vossen en dassen. Vandaar ook zijn naam: dashond.
  • Later werd hij ingezet voor de meer algemene jacht. Dit komt omdat de hondjes een sterke aanleg hebben voor het opsporen van aangeschoten wild. Vandaag de dag is de teckel een prima huishond die zeer gesteld is op zijn gezin.
  • Je kan een teckel goed laten samenleven met soortgenoten, ze komen namelijk goed overweg. Als de teckels opgroeien met katten en andere honden, kunnen ze daar ook prima mee samenleven. Het samenleven met kleinere huisdieren is wat lastiger vanwege het jachtinstinct dat de teckel heeft.
  • Door zijn bouw meer bepaald zijn lange rug kun je de teckel beter niet te hoog laten springen of laten traplopen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes