Sint-bernard

Dierenweetjes.be

De sint-bernard - Alle hondenrassen

De sint-bernard staat bekend als zijnde een grote hond die oorspronkelijk gefokt werd als werkhond in de Italiaanse en Zwitserse Alpen. Ze werden ingezet als reddingshond en zijn door hun heldhaftige verhalen zeer bekend geworden. Toch heeft de sint-bernard nog veel meer te bieden.

 

Kenmerken

We kunnen niet ontkennen dat de sint-bernard zeker een van de mooiste hondenrassen is die er bestaan. Ze zijn dan wel kolossaal maar toch hebben ze een lief uitzicht. Buiten de gigantische omvang van het lichaam van het hondenras is de sint-bernard ook te kenmerken aan zijn gladde en dikke vacht. De ruwe vacht is heel dicht behaard en kan in mahonie-kleurig of rode kleur met witte plekken voorkomen. Op het gezicht en de oren is meestal een zwarte kleur terug te vinden. Ook de staart van de sint-bernard is te kenmerken aan zijn lange lengte en zwaar uiterlijk.

 

De ogen van de sint-bernard zijn over het algemeen bruin, maar kunnen ook voorkomen in ijzige blauwe kleur.

 

 

Karakter

De sint-bernard is een impossante hond, maar is toch zeer rustig. Ondanks zijn grootte is hij zeer liefdevol en heeft hij een zeer goed karakter. Toch staan ze wel bekend om hun eigenzinnigheid en moet er rekening gehouden worden met de neiging om hun territorium te beschermen. De sint-bernard komt ook goed overeen met kinderen. Ze zijn heel erg verdraagzaam en kunnen goed spelen met kinderen. Toch is het belangrijk om de kinderen goed op te voeden met deze hond in hun gezelschap, en ze zeker leren om hem niet te plagen, mits dat dit slecht kan aflopen.

 

 

Gezondheid

Door het grote gewicht van dit hondenras is het risico op heupdysplasie en elleboogdysplasie hoger dan bij kleinere hondenrassen. Daarbuiten is de levensverwachting van de sint-bernard vele lager dan bij de meeste hondenrassen. Gemiddeld worden ze circa 10 jaar oud.

Extra weetjes over de sint-bernard

 

 • In het begin mag de sint-bernard slechts kleine wandelingen maken. Een wandeling van enkele minuten is in het begin echt het maximum.
 • Om de kans op maagkantelingen kleiner te maken, verdeel je best de maaltijden over twee of drie maaltijden per dag.
 • De eerst sint-bernard kwam in 1815 naar Engeland. Hier ontwikkelden ze er een eigen type. Ze selecteerden de honden op de lengte van hun haar, ook moest de hond zo breed en zo zwaar mogelijk zijn.
 • Zo had Lord Bute, een sint-bernard die in 1887 een borstomtrek van 1.20 m en woog hij maar liefst 112 kg. Deze sint-bernard werd getoont op een show in Sheffield. Vier jaar later werd hij voor een groot bedrag verkocht aan een rijke Amerikaan.
 • Niet iedereen was voorstander van de enorme zware sint-bernards, de grote Zwitserse fokker Shumacher wilde namelijk het oude type bewaren en fokken. Hij verkocht de honden aan de monniken
 • De sint-bernards werden dus kloosterhonden. De eerste kloosterhonden werden waarschijnlijk tussen 1660 en 1670 gehouden. In een klooster vond je een 6 tot 20 honden terug.
 • De hond kreeg verschillende bijnamen. Zo noemden de Britten hem de Alpine Mastiff of St Bernardmastiff. De Duitsers noemden hem dan weer Hospizhunde of Alpenhunde. Men heeft even gedacht om de hond Barryhüng te noemen. Maar in 1865 werd de hond dan toch definitief de sint-bernard(hond) of Bernhardiner gedoopt.
 • De sint-bernard heeft enkele speciale gaves. Zo kan hij een lawine 10 minuten op voorhand aanvoelen. Maar hier blijft het niet bij. Hij kan sneeuwstormen 20 tot 40 minuten opvoorhand waarnemee en bovendien kunnen de honden een lichaam tot 3 meter onder de sneeuw terug vinden.
 • Het totaal aantal mensen dat gered is door de sint-bernard schat men op zo'n 2000 mensen.
 • Na WO II werden de beste Zwitserse honden naar Amerika gestuurd.
 • In België mag de kort- en langhaar niet worden gekruist. Dit is het enigste land ter wereld waar dit niet mag.
 • De sint-bernard speelt ook mee in verscheidene films. Zo bestaan er ondertussen vijf films van Beethoven, hier speelt onze sint-bernard de hoofdrol. Maar ook in Cujo en Call of the Wild speelt de sint-bernard een belangrijke rol.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes