Shar-pei

Dierenweetjes.be

De shar-pei - Alle hondenrassen

De shar-pei komt oorspronkelijk uit China. Hij behoort tot de lijst van de 10 meest agressieve hondenrassen. Hij wordt vaak ingezet als waakhond en hij heeft ook een jachtinstinct.

 

Kenmerken

De shar-pei is goed te herkennen aan de rimpels en huidflappen op zijn kop, schoft en staartaanzet. Hij heeft zeer kleine gevouwde, driehoekige oren die kort tegen zijn kop liggen. De shar-pei heeft ook een speciale tong, zijn tong en gehemelte zijn blauw tot blauwzwart. Hij heeft ook een dikke staart dat naar boven krult.

 

De schofthoogte van de shar-pei is tussen 46 en 56 cm hoog.

Het mannetje kan heeft een gewicht van ongeveer tussen 25 en 29 kg. Het teefje heeft een gewicht van ongeveer tussen 18 en 25 kg.

 

 

Karakter

Omdat de shar-pei toch een agressief kantje heeft in zijn karakter is het nodig dat hij al van jongs af aan gewend geraakt aan kinderen, vreemden en andere dieren. Hij kan ook koppig, wilskrachtig en erg territoriaal zijn, daarom is vroege training nodig om probleemgedrag te controleren.

 

De shar-pei is vaak wantrouwig tegenover vreemden, daarom dat hij ook een goede waakhond is. Het is een zeer onafhankelijk en gereserveerd ras. Toch is de shar-pei zeer toegewijd, trouw en aanhankelijk aan zijn gezin of baasje(s).

 

 

Gezondheid

De meest voorkomende gezondheidsproblemen waar de shar-pei gevoelig voor is, zijn zoals bij elk ander ras algemene kwalen waaronder allergieën, hartproblemen en entropie (ooglidprobleem). Gezondheidsproblemen waar specifiek de shar-pei last van heeft zijn de zogenaamde 'tightlip' en ook de 'familial shar-pei fever (FSF).

Extra weetjes over de shar-pei

 

  • De shar-pei werd vroeger gebruikt als als vecht-, waak- en jachthond. Vandaag de dag is hij een gezelschapshond.
  • De Chinese shar- pei en chow chow zijn direct verwant.
  • Men vermoed dat de shar-pei al aanwezig was s in de Han Dynastie deze was rond 206 voor Christus. Men weet dit omdat men de hond heeft teruggevonden in afbeeldingen op potten.
  • De shar-peii is zeer vatbaar voor huidziektes, deze komen voort uit zijn vouwen en rimpels en de droge, schilferige huid. Deze honden zijn ook allergisch voor vlooien en mijten.
  • De vacht van de shar-pei borstel je best regelmatig om hem mooi te houden. Je hoeft zijn vacht wel nooit te trimmen. Het is aangeraden om de shar-pei regelmatig een bad te geven.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes