Saluki

Dierenweetjes.be

De saluki - Alle hondenrassen

De saluki, of ook Perzische windhond genoemd, zijn oorsprong ligt in het Midden-Oosten, meer specifiek in Iran en Egypte. Het is een van de oudste bekende hondenrassen dat geacclimatiseerd zijn. Hij behoort ook tot een van de snelste hondenrassen ter wereld.

 

Kenmerken

De saluki behoort tot de familie van de windhonden. Het is een grote hond, de schofthoogte van de mannetjes bedraagt ongeveer 58 - 71 cm, de vrouwtjes zijn iets kleiner. Hij weegt ongeveer 18 - 27 kg. Het is dus een grote, maar zeer slanke hond. Hij heeft de typische lichaamsbouw dat alle windhonden hebben, een diepe borstkast en lange poten.

Zijn hoofd is ook lang en smal met grote ogen en hangende lange oren. De staart is lang en gebogen.

 

De vacht van dit ras kan in verschillende kleuren voor komen. Waaronder wit, crèmekleurig, beige, rood, zwart met bruin en tricolor (wit, zwart en bruin). De saluki heeft twee soorten vacht, glad en gepluimd. Het gepluimde ras heeft langere haren (pluimen) aan de achterkant van zijn poten, dijen en oren. De twee soorten vacht voelen wel allebei zijdeachtig aan.

 

 

Karakter

De saluki heeft de kwaliteiten van een echte jachthond. Ze gaan alles achterna wat van hen wegloopt of beweegt. Ze kunnen ook eerder gereserveerd lijken tegenover vreemden. Het is een onafhankelijk ras dat tegelijk ook zacht en aanhankelijk is. Er is wel vroege socialisatie nodig bij dit ras om op latere leeftijd verlegenheid te voorkomen.

 

Dit ras is ook intelligent en gevoelig. Hij kan dus best getraind worden op een zachte en geduldige manier, zeker niet met geweld of agressie. Ze genieten ook niet van ruwe of typische hondenspelletjes, zoals apporteren of het spelen met ballen.

 

 

Gezondheid

De saluki heeft niet echt specifieke gezondheidsproblemen gerelateerd aan zijn ras. De meest voorkomende doodsoorzaken zijn kanker (voornamelijk lymfen- en leverkanker), hartgerelateerde oorzaken (hartfalen of hartafwijkingen) en ouderdom (het meest voorkomende).

 

De saluki heeft een gemiddelde levensduur van 12 tot 14 jaar.

Extra weetjes over de saluki

 

  • De saluki is een uitstekende springer. Hij is behendig en atletisch genoeg om over een hek te springen van 1,8 meter hoog! Daarom is het aangeraden om deze hond nooit zonder leiband als hij buiten is.
  • In Egypte had deze hond zo'n hoge stand dat hij, net zoals de Farao's, als mummies ingewikkeld werden wanneer ze stierven.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes