Pekingees

Dierenweetjes.be

De Pekingees - Alle hondenrassen

De Pekingees komt oorspronkelijk uit China. Vroeger kwam dit ras alleen in China voor als gezelschapshond en was hij ook zeer populair aan het hof. Ondertussen is hij wereldwijd bekend als gezelschapshond. Hij behoort tot een van de kleinste hondenrassen ter wereld.

 

Kenmerken

Je kan de Pekingees goed herkennen aan zijn typische platte snoet en zijn grote ogen. Hun lange tong hangt ook vaak uit hun bek te bengelen. Hij heeft een compact en gespierd lichaam dat laag tegen de grond hangt. De Pekingees komt voor in vele diverse kleuren. De meerderheid van de honden zijn goudkleurig met roodbruin. Zijn vacht kan ook roomkleurig, zwart, wit, zwart met kastanjebruin en blauw tot leigrijs zijn. Hij heeft meestal ook een zwart masker.

 

De Pekingees heeft een schofthoogte van ongeveer 15 tot 23 cm en weegt ongeveer 3,2 tot 6,4 kg.

 

 

Karakter

De Pekingees kan zeer aanhankelijk zijn, maar ook zeer jaloers. Hij heeft een ietwat onberekenbaar gedrag en is daarom niet echt geschikt voor gezinnen met kinderen, maar meer voor oudere mensen. De Pekingees wantrouwt vreemden en is een goede waakhond. Soms blaft hij zelfs wat te veel. Hij heeft niet veel beweging nodig en kan dus ook perfect in een appartement of huis zonder tuin gehouden worden.

 

 

Gezondheid

De Pekingees is zeer gevoelig voor traumas met gevolg tot orgaan- of hartfalen, dit is dan ook meteen de meest voorkomende doodsoorzaak van dit ras. Andere gezondheidsproblemen waar dit ras vaak last van heeft zijn ademhalingsproblemen (door zijn platte snoet), huidallergiën, oogzweren, droge ogen (Keratoconjunctivitis Sicca) en tussenwervelschijf ziekte (PRA).

 

De Pekingees wordt gemiddeld 11,4 jaar oud.

Extra weetjes over de Pekingees

 

  • In 1860 werden enkele van de keizerlijke paleizen in China bezet door de Engelsen en de Fransen. Hier vonden ze ook enkele dieren waaronder de Pekingees. Een van deze Pekingezen werd als geschenk aan koningin Victoria gegeven. Zij was zeer gecharmeerd van dit hondenras en de populariteit nam vanaf dat moment in snel tempo toe in zowel Engeland als de rest van de wereld.
  • Bij de Pekingees zijn alle kleuren toegestaan, behalve leverkleurig en albino
  • De Pekingees heeft veel haar. Deze kan je best dagelijks verzorgen.
  • Als gevolg van hun korte neus kunnen de pekingezen van zacht tot heel luid snurken.
  • De honden hebben de neiging om makkelijk gewicht bij te komen als ze overvoerd worden.
  • Deze hondjes hebben een sterk karakter. Zo kunnen ze in hongerstaking gaan enkel om een punt te bewijzen tegenover zijn eigenaar.
  • Pekingezen hebben de neiging om te veel te blaffen.
  • Deze honden hebben uitpuilende ronde oogjes. Het kan zijn dat deze beschadigen of zelfs eruit springen wanneer je hele ruwe spelletjes speelt. Dit komt wel maar heel heel zelden voor.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes