Old English sheepdog

Dierenweetjes.be

De old English sheepdog - Alle hondenrassen

De old English sheepdog, beter gekend als de bobtail, komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië. De naam bobtail komt verder van de gecoupeerde staarten van dit ras. Nu is het verboden om nog staarten te couperen. Dit ras behoort ook tot een van de meest agressieve honden.

 

Kenmerken

De old English sheepdog heeft een schaapachtige vacht, zoals zijn naam al verklapt. Zijn vacht heeft wel een harde structuur en is wit en heeft een 'break'. Hij is overwegend wit van kleur, maar zijn romp en achterbenen zijn grijs tot blauw gekleurd met of zonder witte sokken. De bobtail is geen geschikte hond voor gezinnen dat erg op netheid gesteld zijn. Want wanneer deze sloeber beweegt verplaatst hij heel veel stof.

 

De reu heeft een schofthoogte van gemiddeld 61 cm en het teefje 56 cm. Hij kan zo'n 30 tot 40 kg wegen.

 

 

Karakter

De bobtail is intelligent, trouw, sociaal en aanpasbaar. Hij heeft veel energie en kan soms de neiging hebben om mensen of andere dieren proberen te hoeden zoals een kudde. Hij past ook perfect in een landelijke omgeving zoals bijvoorbeeld werken op een boerderij, maar met een goede opvoeding past hij ook perfect in een stedelijke levensstijl.

 

Dit ras kan ook agressief uit de hoek komen tegenover vreemden of andere mensen, dit komt vooral omdat ze zeer beschermend zijn ten opzichte van hun eigenaars. Het is daarom dus ook belangrijk om dit hondenras van jongs af aan goed te socialiseren en op te voeden.

 

 

Gezondheid

De meest voorkomende gezondheidsproblemen waar dit ras gevoelig voor is, zijn heupdysplasie, cataract, glaucoom, entropion, schildklierproblemen, doofheid, diabetes, tussenwervelschijf ziekte (PRA), huidproblemen en allergieën.

 

De meest voorkomende doodsoorzaak bij de bobtail is kanker.

Hij wordt gemiddeld 7 tot 11 jaar oud.

Extra weetjes over de old English sheepdog

 

  • De Old English Sheepdog is altijd al een hond van herders geweest. Men gebruikten hem vanwege zijn bekwaamheid in het terugbrengen en hoeden van schapen.
  • De hond wordt nu gebruikt als show- en gezinshond.
  • Deze hond heeft overvloedig veel haar. Zijn vacht/haar heeft een goede, harde structuur, niet glad, maar ruig en vrij van krul. De ondervacht vormt een waterdichte laag.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes