Mopshond

Dierenweetjes.be

De mopshond - Alle hondenrassen

De mopshond, ook wel mops of pug (Engelse benaming) genoemd, zijn oorsprong ligt in China. Het is een kleine hond met een platte snoet. Hij is erg populair onder de mensen en behoort tot een van de hondenrassen die het langste leven.

 

Kenmerken

De mopshond heeft een erg kenmerkend uiterlijk. Het is een kleine hond met een gekrulde staart en een platte snoet. Zijn staart krult omhoog over de rug van de hond. Hij heeft rimpels over over heel zijn lichaam, maar vooral op zijn snoet en kop. De mops heeft een compact lichaam met goed ontwikkelde spieren.

 

De vacht van de mops is kort en glanzend. Deze komt voor in de kleuren fawn, abrikoos fawn, zilver fawn of zwart. De 'fawn kleurige', of beige, mopsen komen het meeste voor. Wat ook opvallend is bij de fawn kleurige mopsen is zijn zwarte snoet, oren en markering rond zijn ogen. Hun oren zijn klein en dichtgevouwen naar voren, ze hebben een driehoekige vorm. Hun onderste tanden staan normaal iets verder naar voren dan de bovenste, dit zorgt voor een onderbijt.

 

 

Karakter

Ondanks zijn kleine omvang heeft de mops een opmerkelijk karakter. Hij heeft een sterke persoonlijkheid en een sterke wil, maar is zelden agressief. Het is een goede gezinshond, zelfs met kinderen. De meerderheid van deze honden is dol op kinderen en stevig genoeg om met hen te spelen. Afhankelijk van de stemming van zijn baasje, kan de mops rustig en volgzaam, maar ook levendig en plagerig zijn. Hij is intuïtief en gevoelig voor de stemming van zijn eigenaar. De mopshond staat te popelen om zijn baasjes te behagen. Hij is graag dichtbij hen en verlangt naar hun aandacht en affectie. Mopsen hebben ook de neiging om erg lui te zijn, ze houden van dutjes en besteden hier veel tijd aan.

 

 

Gezondheid

Mopshonden zijn gevoelig voor oogletsels zoals Exoftalmus (het uitpuilen van de oogbol), krassen op het hoornvlies en Entropion (het naar binnen rollen van het ooglid). Door hun platte snuit hebben ze ook een compacte ademhalingdoorgang, waardoor ze ook erg gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen. Je ziet hen ook vaak hijgen met hun tong uit de mond, dit komt omdat ze niet in staat zijn om op een andere manier hun temperatuur te regelen. Er moet goed opgelet worden dat de hond niet over verhit raakt (42° C), want dit kan orgaanfalen veroorzaken. Mopshonden kunnen ook erg zenuwachtig worden wanneer ze moeten reizen, ze krijgen dan ook ademhalingsproblemen, mede door hoge temperaturen.

 

Mopshonden zijn ook gevoelig voor overgewicht of obesitas, doordat het nogal luie hondjes zijn. Dit is te vermijden met regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet. De gemiddelde levensduur van de mops is 12 - 15 jaar. Dit is een normale levensduur voor hondjes van deze grootte.

Extra weetjes over de mopshond

 

  • De vrouw van Napoleon was een grote mops fan. Josephine Bonaparte had een mopshondje genaamd 'Fortune', dat niet alleen een trouw huisdiertje was, maar nog nuttig ook. Toen Josephine opgesloten werd in het begin van de Franse Revolutie, gebruikte ze Fortune om haar geheime boodschappen te brengen naar haar familie.
  • Mopsen zijn vreselijke zwemmers. De meeste hondenrassen zijn goede zwemmers, maar mopshonden zijn hier echt niet voor te vinden.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes