Maltezer

Dierenweetjes.be

De maltezer - Alle hondenrassen

De maltezer is een hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit het centrale Middellandse Zeegebied. Ze worden vooral gefokt als gezelschapshond en behoren tot de familie van de bichon. Het is een van de hondenrassen die het langste leven.

 

Kenmerken

De Maltezer is vooral te kenmerken aan zijn witte vacht en kleine pootjes.

Ze hebben een korte neus en donkere, grote ogen. De oren hangen langs het hoofd en zijn vrij lang. De staart van de Maltezer is zeer kort met daarop lange haren. De staart loopt gekruld over de rug.

 

De witte vacht van de Maltezer is te kenmerken aan de lange haren. Deze haren vallen niet snel uit waardoor het ras erg geschikt is voor mensen met een allergie voor honden.

 

 

 

Karakter

Het karakter van de Maltezer kunnen we omschrijven als vriendelijk en bescheiden. Ze komen heel vrolijk over en zijn ontzettend nieuwsgierig. Daarbuiten behoort de Maltezer tot de intelligente hondenrassen en hebben ze de capaciteit om zich goed aan te passen aan nieuwe situaties. De Maltezer is zeer trouw aan zijn baasje en desondanks hun grootte kunnen ze heel goed waken over hun territorium.

 

 

Gezondheid en verzorging

De vacht van de Maltezer bestaat uit witte zijden haren die een goed onderhoud vereisen. Regelmatig de vacht borstelen is noodzakelijk om klitten te vermijden. Vooral in het gebied van de staart en onder de okselse ontstaan er zeer vaak klitten.

 

Bij de Maltezer kunnen we spreken over een gezond hondenras met weinig erfelijke afwijkingen. Wel hebben ze vaak last van overmatig tranen waardoor men snel bruine strepen rondom de ogen verkrijgt. Dit kan men oplossen door regelmatig de ooghoeken van de hond met wat lauw water te reinigen.

 

De ziekte van Calvé komt vooral voor bij kleine hondenrassen, dus ook bij de Maltezer. Deze ziekte is een aandoening van de heup. Deze ziekte gaat gepaard met veel pijn. Om deze aandoening te behandelen moet men meestal de hond opereren.

Extra weetjes over de maltezer

 

  • De maltezer hond kwam al voor ten tijde van Aristoteles. Er werd namelijk in het Centrale Middellandse Zee gebied melding gemaakt van een hond die we later de maltezer hebben genoemd.
  • Je kan het haar van een maltezer vergelijken met mensenhaar. Ze krijgen lange witte zijdeachtige haren en hebben namelijk geen ondervacht.
  • Voor zijn gebit is het voor de maltezer aan te raden om vers vlees te combineren met hondenbrokken.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes