Lhasa apso

Dierenweetjes.be

De Lhasa apso - Alle hondenrassen

De Lhasa apso is een hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Tibet. Hij werd gekweekt om boeddhistische tempels te beschermen voor indringers. Hij behoort tot een van de hondenrassen dat het langste leven.

 

Kenmerken

De Lhasa apso is een klein hondje met een schofthoogte van ongeveer 27,3 cm, vrouwtjes zijn iets kleiner. De mannetjes hebben een gewicht van ongeveer 6 - 8 kg en vrouwtjes ongeveer 5 - 6 kg.

 

Hij heeft een langharige vacht met een zware, rechte, harde en dichte textuur. De vacht klit niet zo gemakkelijk bij elkaar, alleen wanneer de vacht eerder wollig is kan dit wel sneller gebeuren. De Lhasa paso komt voor in verscheidene kleuren, waaronder zwart, wit, rood en goud met verschillende schakeringen in de vacht. Hij heeft een zwarte neus en donkerbruine ogen. Zijn staart is gepluimd en staat rechtop, met een deel dat hangt over zijn rug. Hij heeft een gestrekt hoofd, zijn neuslengte is dus een derde van de totale schedellengte. De Lhasa paso is compact gebouwd en zijn lichaam is goed ontwikkeld.

 

 

Karakter

De Lhasa apso staat bekend voor zijn uitstekend en scherp gehoor. Het is een alert hondje, dit komt omdat hij oorspronkelijk gekweekt is om tempels te bewaken. Meestal is hij eerder wantrouwend tegenover vreemden en trouw aan zijn baasjes dicht bij hem staan. Wanneer deze hondjes niet getraind zijn, kunnen ze zelfs heel agressief zijn naar vreemden toe. Hier moet dus best voorzichtig mee om worden gesprongen. Ze tonen hun liefde door hun hoofd te wrijven tegen de eigenaars, hard te lopen en rollen over de grond of door op de voeten van hun eigenaars te gaan zitten.

 

De Lhasa apso heeft discipline en een kalme assertieve energie. Hij vereist een vroege socialisatie met honden en andere mensen. Zijn training verloopt meestal erg traag en moeizaam en zijn baasjes moeten veel geduld uitoefenen. Maar in ruil hiervan kan het een erg komische, vermakelijke en zorgzame metgezel zijn. Apsos streven ernaar om hun eigenaars te behagen en genieten van hun opleiding.

 

Lhasa apsos houden van plaatsen in het huis waar ze een goede uitkijk hebben op alles wat er gaande is in huis. Plaatsjes waar ze alles goed kunnen zien.

 

 

Gezondheid

De Lhasa apso heeft weinig tot geen gezondheidsproblemen gerelateerd aan hun ras. Hun zicht kan verslechteren naar mate ze ouder worden, maar ze kunnen hun goed blijven oriënteren wanneer ze blind worden. Ze doorstaan hun blindheidmet weinig merkbare veranderingen in hun gedrag.

 

Hun gemiddelde levensduur is 12 - 15 jaar, wat erg oud is voor zo'n klein hondje.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes