Leonberger

Dierenweetjes.be

De Leonberger - Alle hondenrassen

De Leonberger komt oorspronkelijk uit Duitsland. Hij behoort tot een van de grootste hondenrassen ter wereld. Deze honden werden oorspronkelijk gekweekt als imitatie van de leeuw van de Duitse stad Leonberg, vandaar ook zijn naam.

 

Kenmerken

De Leonberger zijn meest opvallende kenmerk is het zwarte "masker", dat zijn snoet bedekt. Verder heeft hij een mooie lange en dikke vacht, die zacht tot ruw kan zijn. De vacht komt in verschillende kleuren voor: geel, rood tot roodbruin en zandkleur. Zijn middelgrote oren staan ver vanachteren op zijn hoofd en hangen naar beneden.

De reu zijn schofthoogte kan van 71 tot 80 cm zijn, met een gewicht van ongeveer 54 tot 77 kg. Het teefje kan zo'n 65 tot 75 cm groot worden en ongeveer 45 tot 61 kg wegen.

 

 

Karakter

Het karakter van de Leonberger is een van de meest onderscheidende kenmerken van dit ras. Hij is sociaal, zelfzeker, onderdanig, vriendelijk (ook voor kinderen), gedisciplineerd, loyaal, intelligent en speels. Kortom een perfecte gezinshond. De Leonberger past zich gemakkelijk aan, ook aan andere omgevingen of veranderingen (bijvoorbeeld een nieuwe hond in huis). Naast een goede gezinshond is de Leonberger ook een uitstekende zoek-, reddings- of werkhond.

 

 

Gezondheid

Leonbergers zijn over het algemeen gezonde honden omdat ze zo sterk zijn. Omdat het zo'n grote hond is kan heupdysplasie en gewrichtsproblemen al wel eens voorkomen bij dit ras. Daarnaast kan de Leonberger ook last krijgen van andere erfelijkheidsziektes zoals hartproblemen, Leonberger verlamming (polyneuropathie), osteosarcoom, hermangiosarcoma, osteochondrose dissecans, allergieën, spijsverteringsproblemen, cataract, problemen aan de oogleden, PRA, perianale fistels en schildkieraandoeningen.

Extra weetjes over de Leonberger

 

  • De leonberger is afkomstig uit Leonberg in het Duitse Baden-Wurttemberg. Dit stadje genoot in de Middeleeuwen binnen geheel Europa bekendheid vanwege zijn honden en paardenmarkt.
  • De Leonberger staat vooral bekend om zijn sociale, evenwichtige en vriendelijke karakter ook naar kinderen toe. Hij is een echte familiehond die je overal mee naartoe kan nemen.
  • Voor deze hond is een uitgebalanceerde voedingonbelangrijk. Een pup weegt bij de geboorte gemiddeld 500gr. dit gewicht gaat uiteindelijk 120(!) keer zo groot worden …
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes