Labrador

Dierenweetjes.be

De labrador - Alle hondenrassen

De labrador retriever of labrador komt oorspronkelijk uit Canada, meer specifiek uit Newfoundland en Labrador. Veel mensen hebben dit ras als huisdier, het is het dan ook het populairste hondenras ter wereld! Hij werd oorspronkelijk gekweekt voor de eendenhacht en de jacht in moerassige gebieden. De labrador is ook intelligent en behoort daarom ook tot een van de slimste hondenrassen ter wereld.

 

Kenmerken

De labrador heeft een korte vacht met een waterafstotende ondervacht. Deze heeft relatief weinig verzorging nodig, regelmatig eens borstelen en wassen is voldoende. De meest gekende kleur van de vacht is blond, deze kan variëren van roomwit tot vossenrood. Labradors komen kunnen ook een zwarte of bruine vacht hebben. De labradors waren vroeger zelfs hoofdzakelijk zwart, maar dat is in de jaren 70 veranderd, want toen werd de blonde labrador echt populair.

 

De reu kan een schofthoogte hebben van 55 tot 57 cm en een gewicht van ongeveer 29 tot 36 kg. Het teefje heeft een schofthoogte van ongeveer 55 tot 60 cm en een gewicht van ongeveer 25 tot 32 kg.

 

 

Karakter

De labrador is een harde hond, hij laat niet snel blijken dat hij pijn heeft. Hij werkt hard en graag, hij is gemakkelijk om op te leren en apporteert graag. Daarom wordt hij vaak gebruikt als jachthond, vooral voor wild op het water zoals eenden. Hiernaast worden labradors ook vaak gebruikt als blindengeleidehond. Je ziet hem soms zelfs ook als assistentie-, hulp-, reddings- en drugshond. Hij wordt voor allerlei doeleinden ingezet, deels ook omdat hij een heel goed reukvermogen heeft. De labrador is een aangename, slimme, betrouwbare en trouwe hond met een zeer zacht karakter. Het is daarom ook een uitstekende gezinshond, ook omdat hij goed op kan schieten met kinderen van alle leeftijden en andere dieren.

 

 

Gezondheid

Labradors krijgen vaak te kampen met erfelijke aandoeningen. De meest voorkomende zijn heup- en ellenboogdysplasie, knieproblemen, oogproblemen, erfelijke myopathie. Aandoeningen die in mindere mate voorkomen bij dit ras zijn auto-imuunziekten en doofheid. Labradors staan ook bekend voor het graag en veel eten. Ze zijn vaak dan ook te zwaar en krijgen obesitas. Wanneer een hond zwarlijvig is kan hij ook last krijgen van artrose en diabetes. Om dit te vermijden moet de hond veel bewegen, het baasje kan hierbij helpen door de hond te stimuleren en motiveren. Een labrador wordt gemiddeld 12 tot 13 jaar.

Extra weetjes over de labrador

 

  • De labrador is wereldwijd een van de populairste hondenrassen. In Nederland is hij de meest voorkomende rashond.
  • De Labrador is naast een van de populairste hondenrassen ook een van de slimste honden. Je kan hem namelijk makkelijk trainen. Hij luistert ook heel goed naar mensen.
  • De labradors zijn dus gekweekt voor de eendenjacht en de jacht in moerasgebieden. Hierdoor komt het dat Labradors gek zijn op water en zwemmen!
  • Een labrador kan een ei in zijn bek houden zonder dit te breken. Dit heeft ook te maken met zijn oorsprong en dus met het apporteren van wild. Het wild mocht namelijk niet beschadigd worden.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes