Kuvasz

Dierenweetjes.be

De kuvasz - Alle hondenrassen

De kuvasz komt oorpronkelijk uit Hongarije, meer specifiek uit het Turks-Aziatisch gebied. Zijn naam is afgeleid van het woord kawash of kawass, dat betekent gewapende bewaker of boogschutter. De Kuvasz behoort tot een van de grootste hondenrassen die er bestaan.

 

Kenmerken

De kuvasz is een grote hond met een witte vacht. Zijn vacht is meestal golvend tot licht gekruld. Deze hond is overal spierwit, alleen zijn ogen, neus en mondhoeken zijn zwart van kleur. Zijn oren hangen naast zijn kop naar beneden en hij heeft een lange snuit.

 

De reu heeft een schofthoogte van ongeveer 71 tot 76 cm en een gewicht van ongeveer 48 tot 62 kg. De teefjes hebben een schofthoogte van ongeveer 66 tot 70 cm en wegen 37 tot 50 kg.

 

 

Karakter

De kuvasz is een beschermende, intelligente, waakse, zelfstandige en zeer dominante hond. Het is geen gemakkelijke hond voor eigenaars die nog niet veel ervaring hebben met honden. Hij wordt bij de hongaarse herders ingedeeld omdat hij een beschermhond is voor kuddes. Hiernaast heeft hij ook veel beweging nodig, daarom is een huis met een grote tuin ideaal voor deze grote sloeber.

 

De kuvasz is een kuddebeschermhond en wordt bij de Hongaarse herders ingedeeld. Hij is zelfstandig, waaks en zeer intelligent. Hij heeft een terrein nodig, dat hij kan bewaken en beschermen. Ideaal is een huis met een grote tuin. Het is ook een hond die zeer dominant is. Het is geen makkelijke hond voor beginners.

 

 

Gezondheid

Hoewel de Kuvasz over het algemeen een sterke en gezonde hond is, zijn ze toch gevoelig voor ontwikkelingsstoornissen en krijgen dus botproblemen. En zoals bij vele andere rassen kan hij ook wel last hebben van heupdysplasie.

 

De kuvasz wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud.

Extra weetjes over de kuvasz

 

  • Men denkt dat de Kuvasz ongeveer rond de 12e eeuw door de Kumanen naar Hongarije moet zijn gebracht.
  • Ten tijde van koning Matthias werd de Kuvasz aan het hof gebruikt voor de bewaking. Door zijn witte vacht was hij goed herkenbaar in het donker. Daarom werd hij ook gebruikt als herdershond.
  • Men denkt dat de oorspronkelijke benaming van dit ras Ku-assa moet zijn geweest en dat dir uit het Turks komt. Ku-assa betekent zoveel als veiligheidsbewaker.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes