Kaukasische owcharka

Dierenweetjes.be

De Kaukasische owcharka - Alle hondenrassen

De Kaukasische owcharka komt oorspronkelijk uit de streek van Armenië, Georgië en Ciskaukasië. Hij behoort tot een van de grootste hondenrassen ter wereld. De Kaukasische owcharkas zijn oorspronkelijk waak- en verdedigingshonden, ze hoeden en bewaken kudden tegen wolven, beren en mensen.

 

Kenmerken

De Kaukasische owcharka heeft een vacht met lange grove haren en een dikke wollige ondervacht. De ondervacht heeft een andere en lichtere kleur als de bovenbeharing. De vachten kunnen alle kleurschakeringen hebben. Zijn vacht is vrij gemakkelijk te onderhouden.

 

Het ras heeft hangende oren die driehoekig van vorm zijn en hoog op zijn hoofd staan. Zijn staart hangt omlaag tot aan het spronggewricht, vanaf daar is het puntje omhoog gebogen.

 

De Kaukasische owcharka staat bekend voor zijn grote penis. Hij is de hond met de grootste penis onder alle hondenrassen. Deze lengte is gemiddeld 18 centimeter in erectie.

 

De reu heeft een schofthoogte van minstens 65 cm en kan tussen de 45 en de 50 kg wegen. Het teefje heeft een minimale schofthoogte van ongeveer 61 cm en weegt ongeveer 45 kg.

 

 

Karakter

De Kaukasische owcharka is een vrij sterk zelfstandig ras, daarom moet er worden opgepast dat hij bij enige zwakte van het baasje niet de overhand neemt. Dit ras heeft een eigenaar nodig dat sterk in zijn schoenen staat, een sterk karakter heeft en iemand die stabiliteit kan bieden. De honden hebben een goede opvoeding en socialisatie nodig, die goed onderhouden moeten worden. Verder is de hond ook intelligent, moedig, leergierig, trouw, een goede waker, maar ook heel wantrouwend tegenover vreemden en toch ook wel redelijk agressief.

 

 

Gezondheid

De Kaukasische owcharka is een zeer gezond hondenras zonder enige erkende erfelijke rasaandoeningen. Hij wordt gemiddeld 10,25 jaar.

Extra weetjes over de Kaukasische owcharka

 

  • Binnen de drie variëteiten van de Ovcharka is de Kaukasische owcharka de grootste en meest massieve hond.
  • In het Russisch betekent het woord Owcharka “herdershond”. Zijn naam verwijst dus naar zijn functie namelijk het bewaken en verdedigingen van kudden.
  • Vroeger was het zeer moeilijk om deze hond te bemachtigen. Dit kwam namelijk door de leefomstandigheden van deze honden. Ze werden namelijk nooit erg oud. Daarom behield de herder de pups zelf.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes