Jack russell terriër

Dierenweetjes.be

De jack russel terriër - Alle hondenrassen

De jack russell terriër komt oorspronkelijk uit Engeland, maar is vooral ontwikkelt in Australië. Het is een klein hondje met een sterk karakter. Hij behoort ook tot een van de snelste en ook meest agressieve hondenrassen ter wereld. Daarnaast behoort hij ook tot een van de hondenrassen die het langste leven.

 

Kenmerken

De jack russell is een klein en stevig hondje met een ruwe, gladde vacht.

Zijn vachtkleur is overwegend wit met eventueel zwarte en/of kastanjebruine aftekeningen. Het bruine kan variëren van licht tot zeer warm van kleur. Hij heeft een vlakke kop dat een gemiddelde breedte heeft. Hij kan zowel hangende als knoporen hebben. De jack russell heeft een mooie dikke staart dat omhoog staat in beweging.

 

De jack russell heeft een schofthoogte van gemiddeld 25 tot 30 cm. Hij kan rond de 6 kg wegen.

 

 

Karakter

De jack russel is een lief, vrolijk, intelligent, levendig, onverschrokken, speels, soms koppig en temperamentvol hondje. Omdat hij wel eens agressief uit de hoek zou kunnen komen, is het belangrijk om hem reeds op jonge leeftijd te socialiseren en hem daarna een strenge en consequente opvoeding te geven. Dit ras heeft een ongelooflijk groot jachtinstinct, hij doet niets liever dan naar dieren zoeken.

 

 

Gezondheid

De jack russell is over het algemeen een gezond hondje met een lange levensduur, het zijn harde en sterke beestjes. Hij kan wel van 13 tot 16 jaar oud worden.

 

Toch hebben ook jack russels wel eens gezondheidsproblemen. Degene die het meest voorkomen zijn erfelijke staar, ectopia Lentis, aangeboren doofheid, patella luxatie, ataxie, myasthenia gravis, Legg-Calvé-Perthes-syndroom en de ziekte van von Willebrand.

Extra weetjes over de jack russel terriër

 

 • Dit hondenras werd voor het eerst in de jaren 1800 gefokt. Het ras vloeide voort uit het selectief fokken van fox terriërs.
 • De jack russells werden ontwikkeld voor de jacht meer bepaald de vossenjacht.
 • Het gen dat dit hondjel hun overwegend witte kleur geeft is gekoppeld aan het gen dat de jack russels gevoelig maakt voor doofheid.
 • De hondjes zijn vernoemd naar de persoon de hun gefokt heeft. Dit is maar bij zeer weinig hondenrassen het geval. Hun fokker heette namelijk John Russell.
 • Je kan een echte raszuivere Jack Russell herkennen aan zijn oren. Deze buigen naar beneden in de richting van de voorkant van hun hoofd.
 • Rasechte Jack Russells zijn meer vatbaar voor bepaalde ziekten, met name knie-en heupgewricht problemen
 • John Russell was ook een van de oprichters van de Britse Kennel Club in 1873.
 • In 1974 is de Jack Russell Terrier Club van Groot-Brittannie opgericht. De Amerikaanse variant van deze club: de Jack Russell Terrier Club of America werd in 1976 opgericht.
 • De jack russel terriër is lange tijd geen rasstandaard geweest. Hierdoor kan er dus verwarring ontstaan wat nu een echte jack russel is.
 • De korte benen van het hondje kunnen een gevolg zijn van achondroplastic. (dwerggroei)
 • De "stammoeder" van de meeste Jack Russells was een teefje genaamd Trump.
 • Dichtbij Barnstaple, ten noordwesten van Exeter is er zelfs een Jack Russell Inn.
 • Je vindt Jack Russell Clubs in landen over de hele wereld terug, zoals bv. in Australie, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannie, Zuid-Afrika en België.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes