Ierse wolfshond

Dierenweetjes.be

De Ierse wolfshond - Alle hondenrassen

De Ierse wolfshond is een hondenras dat afkomstig is uit Ierland en dat behoort tot de sterkste hondenrassen ter wereld. Het hondenras dateert al van ten minste 1400 v.Chr. wat dit ras heel oud maakt. De Ierse wolfshond staat bekend in Ierland en Engeland als zijnde een goede herder voor schapen.

 

Kenmerken

De Ierse wolfshond heeft een sierlijke maar toch krachtige bouw. De halflange vacht van de Ierse wolfshond is ruw en heeft ook wel regelmatig verzorging nodig (tijdig borstelen is een must!). Omdat de vacht uit een toplaag en een onderlaag bestaat is het ook verstandig om een of twee keer de vacht te laten plukken bij een hondentrimmer. Let wel op: De vacht mag nooit geschoren of geknipt worden, ze moet met een speciale pluktechniek behandeld worden.

 

De kleur van de vacht is meestal donkergrijs, maar kan ook gevonden worden in zwart of lichtgrijs. Het hondenras behoort tot de middelgrote tot grote hondenrassen en is zo gebouwd dat hij heel erg flexibel en snel lijkt. Dit komt dan vooral omdat de Ierse wolfshond een verwant is met de windhond.

 

 

Karakter

De Ierse wolfshond is een sierlijk en imposant hondenras. Ze behoren tot de meest tolerante hondenrassen over de hele wereld als het gaat om het gedrag tegenover andere mensen en dieren. De Ierse wolfshond wordt vaak beschreven als een windhond met een passie voor de jacht. Hij is erg aanhankelijk, lief, rustig, bedachtzaam en gedraagt zich makkelijk naar de gewoontes van zijn eigenaar.

 

 

Gezondheid

Meestal is het zo dat de gemiddelde levensduur van een hondenras te maken heeft met de grootte van de hond. Omdat de Ierse wolfshond behoort tot de grootste hondenrassen, is het ook zo dat de gemiddelde levensduur maar 7 jaar is. Daarbuiten heeft de Ierse wolfshond enkele ergelijke aandoeningen die meer bij het hondenras voorkomen dan bij andere hondenrassen. Zo zijn ze gevoelig aan botkanker, hartritmestoornissen, maagtorsie (meeste grote hondenrassen leiden aan deze aandoening), levershunt, heupdysplasie. Daarbuiten is de Ierse wolfshond zeer gevoelig aan verdovingen. Daarom zal, indien nodig, de dierenarts hier heel wat rekening mee houden en veel minder snel de hond verdoven dan hij zou doen bij andere hondenrassen.

Extra weetjes over de Ierse wolfshond

 

  • De Ierse wolfshond is een van de grootste honden. Zijn schouderhoogte kan tot bijna één meter gaan.
  • Dezen wolfshond heeft een zeer lange geschiedenis. Hij komt zelfs voor, wordt genoemd in de oude Gaelische legenden.
  • De Ierse wolfshond werd in Ierland uitgeroeid, hierdoor dreigde het ras uit te sterven. Ze hebben dit kunnen voorkomen door de resterende exemplaren bijelkaar te brengen en te kruisen met onder andere de Deerhound en de Duitse Dog.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes