Grote Zwitserse sennenhond

Dierenweetjes.be

De grote Zwitserse sennenhond - Alle hondenrassen

De grote Zwitserse sennenhond is een hondenras dat behoort tot één van de sterkste hondenrassen ter wereld. Dit hondenras wordt vaak vergeleken met de Berner sennenhond, het enige verschil is namelijk dat de grote Zwitserse sennenhond een korte vacht heeft en de Berner sennenhond een lange vacht heeft.

 

Kenmerken

De grote Zwitserse sennenhond is een grote en gespierde hond. Zijn uiterlijk is te kenmerken aan een zwarte vacht met daarop bruinrode en witte aftekeningen. Zoals al vermeld heeft hij in tegenstelling tot de berner sennenhond een korte vacht. De ogen van de grote Zwitserse sennenhond hebben een donkere bruine kleur.

 

 

Karakter

Ondanks zijn grootte beschikt dit hondenras over heel wat energie en uithouding. Hij is heel zelfverzekerd en gedraagt zich over het algemeen vriendelijk. Ze zijn heel trouw aan hun baasje en dat maakt ze zeer goede waakhonden. Daarbuiten kunnen ze heel goed overweg met kinderen. Door zijn grote gestalte pas je toch best op met hele kleine kinderen. Hij kan ze per ongeluk omver lopen. Ze houden ervan om te spelen en zijn heel verdraagzaam.

 

 

Gezondheid

Over het algemeen zijn grote Zwitserse sennenhonden heel gezonde honden. Toch hebben ze, zoals bijna alle grote hondenrassen, vaker last van gewrichtsaandoeningen zoals heupdysplasie en kan maagtorsie makkelijker optreden. Daarbuiten zijn ze ook gevoeliger voor epilepsie.

Extra weetjes over de grote Zwitserse sennenhond

 

  • De Grote Zwitserse Sennenhond wordt beschouwd als een van de oudste hondenrassen van Zwitserland. Er zijn verschillende theorieën over zijn oorsprong. De meest populaire is dat hij afstamt van de grote, Mastiff-achtige honden die door een invasie van Romeinse legioenen naar de Alpen werden gebracht.
  • Zijn voorouders wergen ingezet voor te hoeden, de wacht te houden… op de boerderijen. Het was in die tijd een populair hondenras.
  • Hij werd dus gefokt om te werken. Hij houdt er dus van om bezig te zijn. Gehoorzaamheid training is ideaal om hem de nodige bezigheid en mentale stimulatie te geven. Dit is ook aan te raden bij een hond van dit gestalte.
  • In 1908, vond een hondenonderzoeker genaamd Albert Heim twee honden in een Zwitserse Kennel Club. Ze werden vermeld als "kortharige Berner Sennenhonden." Heim herkende de honden als grote leden van het type Sennenhund, een gezin van vier rassen waar ook de grote Zwitserse sennenhond toe behoort Heim heeft ervoor gezorgd dat de honden erkend werden als een apart ras. Dit was in 1909.
  • De Grote Zwitserse sennenhond is ser gevoelig voor oververhitting. Je houdt hem daarom best binnen waar het kouder is. Laat hem dan ook bij warm weer geen (zware) inspanningen doen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes