Golden retriever

Dierenweetjes.be

De golden retriever - Alle hondenrassen

De golden retriever zijn oorspring ligt in Schotland. Hij behoort tot een van de populairste hondenrassen en slimste hondenrassen ter wereld. Hij is vooral zeer geliefd in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Australië en Japan. Hij is een van de zes gekende retrieverrassen.

 

Kenmerken

De golden retriever heeft een lange, dikke vacht met een waterafstotende ondervacht. Hij heeft een vacht die gemakkelijk te onderhouden is. De vacht heeft niet veel verzorging nodig, regelmatig eens borstelen en een bad is al voldoende.

 

De golden retriever komt in verschillende kleuren voor, van bijna wit tot donkerbeige. De vacht leunt zelfs soms tegen mahoniekleur aan. Deze honden hebben een brede schedel en een diepe, brede snuit. Hun oren zijn matig groot en hangen langs het hoofd naar beneden.

 

Het mannetje kan een schofthoogte hebben van 56 tot 61 cm. Zoals bij de meeste honden is het vrouwtje kleiner. Het teefje heeft een schofthoogte van ongeveer 51 tot 56 cm.

 

 

Karakter

Golden Retrievers zijn zeer slimme honden die vriendelijk zijn voor hun baasjes. Dit ras ik ook heel loyaal, energiek, werklustig en gehoorzaam van aard. Daarom wordt hij ook vaak gebruikt als gebruikshond zoals bijvoorbeeld geleidehond, hulphond en jachthond. De golden retriever is een sociale, geduldige, goedmoedige, kindvriendelijke en dus ook een perfecte gezinshond. Het is een echte mensenvriend.

 

De golden retriever blaft doorgaans niet zo veel. Hij is niet echt een waak- of verdedigingshond, maar wanneer er vreemden op het terrein komen zal hij wel zijn baasjes waarschuwen.

 

 

Gezondheid

Golden retrievers zijn gekend voor hun genetische aandoeningen en andere ziektes. Heup- en ellenboogdysplasie is een gezondheidsprobleem dat vaak voorkomt bij dit ras. Ook obesitas is gebruikelijk voor dit ras, omdat golden retrievers gek zijn op eten. Kanker kan ook voorkomen bij de golden retriever. De meest voorkomende zijn hemangiosarcoma, lymfesarcoom, mastceltumor en osteosarcoom. Helaas sterft het grootste deel golden retrievers aan kanker.

 

Nog enkele gezondheidsproblemen waar dit ras gevoelig voor is zijn, oogaandoeningen zoals cataract, hart- en vaatziekten, gewrichtsziekten en verschillende huidaandoeningen zoals allergieën.

 

Golden retrievers kunnen wel redelijk oud worden, hun levenverwachting ligt tussen de 10 en 15 jaar.

Extra weetjes over de golden retriever

 

  • Gedurende de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkelde Lord Tweedmouth de golden retriever in zijn geboorteland Schotland. Golden retrievers werden gefokt uit een kruising tussen flat-coated retrievers and Tweed water spaniels (dit ras is nu uitgestorven).
  • De honden werden gekweekt voor de jacht. Daarom hebben ze ervoor gezorgd dat dit ras beschikt over een uiterst krachtig reukvermogen. Vandaag de dag schakelen ze de golden retriever en hun enorm goede reukvermogen dan ook in voor bv. bommen te zoeken of bij zoek-en reddingsoperaties.
  • In het begin werd de golden retriever erkend als de golden flat coat. Ze zagen hem toen echter als een kleurvariatie van de flat-coated retriever in plaats van apart ras. Golden retrievers werden een eigen ras in 1913. In 1913 werd dan ook de Golden Retriever Club in het Verenigd Koninkrijk opgericht.
  • De golden retriever staat op nummer vier in de top tien van de slimste hondenrassen.
  • President Gerald Ford had een Golden Retriever, Liberty in het Witte Huis.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes