Dwergkeeshond

Dierenweetjes.be

De dwergkeeshond - Alle hondenrassen

De dwergkeeshond, of pomeriaan (pomerenian dog) is oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland. Het is een kleine, of zeg maar mini, versie van de gewone keeshond. Hij behoort daarom ook tot één van de kleinste honden ter wereld en tot de hondenrassen die het langste leven.

 

Kenmerken

De dwergkees is een compact en klein, maar zeer stevig hondje. Hij heeft een rijke vacht met een gepluimde staart die hoog aangezet is. De bovenvacht vormt een mooie dikke kraag in zijn hals, hier staat dit ras bekend voor. De vachtkleur kunnen erg variëren. Je hebt wit, zwart, bruin, rood, oranje, crèmekleurig, merle, blauw en kastanjebruin. Hun vacht kan een effen kleur hebben, maar kan ook gevlekt of gestroomd zijn. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, oranje of crèmekleurig/wit.

 

De dwergkees heeft een schofthoogte van gemiddeld 13 tot 28 cm en weegt ongeveer 1,9 tot 3,5 kg.

 

 

Karakter

De dwergkees zijn vriendelijke, intelligente, speelse en levendige hondjes. Ze zijn zeer aanhankelijk aan hun baasje en houden er van om in hun buurt te zijn. Ze staan ook bekend voor hun beschermende karakter. Dwerkeesjes zijn alert en bewust van veranderingen in hun omgeving en blaffen naar nieuwe prikkels, ze kunnen hier ook in overdrijven. Door hun intelligentie zijn ze goed op te leren en te trainen.

 

De dwerkees in ook estravert en krijgt graag veel aandacht. Er moet wel opgelet worden dat ze niet te dominant en zelfs agressief worden. Daarom is het belangrijk dat ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden.

 

Dwerkeesjes worden niet aangeraden voor gezinnen met kleine kinderen omdat ze een klein en kwetsbaar lichaam hebben.

 

 

Gezondheid

Een goed verzorgde dwerkees zal over het algemeen weinig gezondheidsproblemen hebben. Een aantal gezondheidsproblemen kunnen ontwikkelen als gevolg van een gebrek aan aandacht voor verzorging en tanden-, oor-, en oog-reiniging. Met de standaard zorg, kunnen deze problemen worden voorkomen.

 

Specifieke gezondheidsproblemen voor dit ras (meestal bij de merle dwergkees) zijn milde tot ernstige doofheid, verhoogde oogboldruk, ametropie, microftalmie en colobomas. Merle keeshondjes waarvan de ouders beide merles zijn kunnen bovendien ook last hebben van afwijkingen van het skelet, hart- en reproductieve systemen.

 

Patella luxatie of 'drijvende knieschijf' is een ander gezondheidsprobleem dat vaak voorkomt bij de dwerkees.

 

Een andere veel voorkomende aandoening bij mannelijke dwergkezen is cryptorchidisme. Dit is wanneer een van de testikels of beide niet afdalen in het scrotum. Het wordt behandeld door chirurgische verwijdering van de ingehouden testikel(s).

 

De dwergkees wordt gemiddeld 12 tot 16 jaar oud.

 

De abessijn wordt gemiddeld 12 tot 15.

Extra weetjes over de dwergkeeshond

 

  • De dwergkeeshond Jiff staat in het wereld Guinness Book of World Records 2015. Het officiële record van snelwandelen op twee poten staat op dit hondje zijn naam.
  • Van de negen honden aan boord van de Titanic was een dwerkeeshondje een van de 2 hondjes dat de titanic ramp heeft overleefd.
  • Deze hondjes behoren de laatste jaren tot de meer populaire hondenrassen in de Verenigde Staten. Tegenwoordig zie je veel celebs en acteurs met dit hondje. Dit is vooral vanwege hun schattige gezichtje en omdat je dit kleine hondje heel gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen.
  • Deze hondjes krijgen verschillende leuke koosnaampjes toegekend: Pommy, PomPom, Pom, The Teddy Bear Dog, The Foxy Dog
  • Boo de pomerenian dog werd een ware internet sensatie. Hij is bekend voor zijn korte kapsel en zijn schattige uiterlijk. Hij heeft een eigen populaire facebookpagina waar hij meer dan 17 miljoen likes mee behaalde.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes