Duitse herder

Dierenweetjes.be

De Duitse herder - Alle hondenrassen

De Duitse herder, ook Duitse scheper genoemd, komt oorspronkelijk uit Duitsland. Hij behoort tot een van de populairste hondenrassen en beste waakhonden ter wereld! Hij wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals blindengeleidehond, speurhond, waakhond en politiehond. Daarom behoort hij ook tot de slimste hondenrassen ter wereld.

 

Kenmerken

De Duitse herder zijn lichaam is groot, gestrekt en goed gespierd. Hij heeft rechtopstaande oren, kleine ronde ogen en een lange snuit. Zijn vacht is glad en overwegend zwart met (licht)bruin/beige of (wolfs)grauw van kleur.

 

De mannetjes kunnen van 60 tot 65 cm groot worden (schofthoogte).

De vrouwtjes zijn iets kleiner, zij kunnen van 55 tot 60 cm groot worden.

 

 

Karakter

De Duitse herder heeft een zacht en zeer goedaardig karakter. Hij is evenwichtig, zenuwvast, gehoorzaam, absoluut onbevangen, opmerkzaam en heel handelbaar. Om een goede dienst-, waak-, verdedigings-, geleide-, politie- en herdershond te zijn zou hij de volgende eigenschappen moeten bezitten: moed, strijddrifitigheid en hardheid. Hij wordt voor deze verschillende doeleinden gebruikt omdat hij ook snel leert. Soms kan hij dominant overkomen, daarom is het best dat hij goed getraind wordt. Dit hondenras is ook erg trouw aan zijn baas.

 

 

Gezondheid

De gezondheidsproblemen waar de Duitse herder het meeste last van heeft zijn heupdysplasie en elleboogdysplasie. Deze afwijkingen zijn zeer kenmerkend voor dit ras. Beide afwijkingen zijn ook te wijten aan zowel een genetisch (overerfbaar) component als aan omgevingsfactoren (voeding, beweging en gewicht).

Extra weetjes over de Duitse herder

 

  • De Duitse herder (Deutscher Schäferhund) is een van de eerste honden die men echt bij het weiden van schapen kon gebruiken.
  • De Duitse herder wordt ter wereld het meest gebruikt als blindegeleidehond.
  • Hij is ook de meestgebruikte lawinehond, speurhond, waakhond en politiehond. Hij krijgt dan oo de bijnaam politiehond of wolfhond.
  • De Duitse herder is het enige ras waarvan de rasverenigingen zich bij een wereldorganisatie hebben aangesloten.
  • De hond wordt ook vaak gebruikt in televisieseries of films zoals onder andere Rin Tin, de eerste bekende Duitse herder als televisieheld in een Amerikaanse televisieserie, bij Commissaris Rex waarin de Duitse Herder de rol speelt van een Duitse politiecommissaris, in K9, The Legend, Snuf de hond, Hills have Eyes en in Love leads the way
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes