Dogo canario

Dierenweetjes.be

De dogo canario - Alle hondenrassen

De dogo canario, ook de Canarische mastiff of presa canaria genoemd, komt oorspronkelijk uit Spanje. Hij behoort tot een van de beste waakhonden ter wereld.

 

Kenmerken

De dogo canario is een vrij grote en gespierde hond. Reuen kunnen 58 - 66 cm groot worden (schofthoogte) en 45 tot 65 kg wegen. De teven worden iets minder groot. Zij kunnen 56 - 64 cm groot worden en wegen 40 tot 55 kg.

 

Zijn kop is breed, massief, vierkant en heeft een kortschedelige vorm. De oren van de dogo canario worden meestal bijgesneden om een imposantere uitdrukking te creëren en om schade te vermijden tijdens het vee drijven. Hierdoor komen de oren ook rechtop te staan. In sommige landen is het bijsnijden van de oren verboden. Wanneer de oren niet worden bijgesneden hangen de oren naar beneden. De bovenlip van dit ras hangt een beetje naar beneden. Vanuit het vooraanzicht vormen de boven- en de onderlip een omgekeerde 'V'. Het ras is ook te herkennen aan de hellende lijn van de rug. Deze gaat van zijn schouders in stijgende lijn naar achteren. Dit is goed te zien op de foto hierboven. Een ander kenmerk van de dogo canario is de vorm van zijn poten en de katachtige bewegingen die hij maakt. Zijn lichaam is mesomorf, dit wil zeggen dat de hond langer is dan dat hij hoog is. Dit ligt ook aan de oorzaak van zijn katachtige bewegingen.

 

De vacht van de dogo canario is kort en voelt wat ruw aan. Hij heeft een gestroomde vacht dat voorkomt in alle tinten van beige en soms ook in zwart. Alleen is de zwarte kleur een twistpunt onder de liefhebbers. Hij heeft wel meestal een zwart pigment op de basiskleur van zijn vacht.

 

 

Karakter

De dogo canario werd oorspronkelijk gekweekt als drijf- en waakhond. Dit ras vereist vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining. In sommige ituaties kan hij agressief zijn tegenover andere honden en wantrouwig tegenover vreemden. Tegenover zijn baasjes is de hond een zeer lieve en trouwe hond. Alleen opassen wanneer de hond een lid van de familie wil beschermen tegen iemand dat hij niet kent bijvoorbeeld.

 

 

Gezondheid

Zoals bij alle grote hondenrassen kunnen ook dogo canarios last hebben van heupdysplasie (HD) en ook elleboogdysplasie (ED). Heupdysplasie is een stoornis aan het heupgewricht en elleboogdysplasie is een stoornis aan het ellebooggewricht. Hierbij worden er letsels gevormd aan deze gewrichten. Ze worden gezien als een erfelijk probleem.

 

Andere gezondheidsproblemen waar de dogo canario nog mee kan kampen, zijn:

- Hartproblemen zoals hartspierziekte (cardiomyopathie)

- Mastocytoma (Mast-cel tumoren)

- Loszittende knieschijven (Patella luxatie)

- Huidcysten

- Epilepsie

- Schurft

- Cryptorchisme

- Canine Leishmaniose (een ziekte dat vooral bekend is bij honden uit Spaanse gebieden)

Extra weetjes over de dogo canario

 

  • De dogo canario houdt erg veel van water en is een uitstekende zwemmer.
  • Hij kan beter warmte verdragen dan de andere mastiff-types.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes