Dogo argentino

Dierenweetjes.be

De dogo argentino - Alle hondenrassen

De dogo argentino, ook de Argentijnse dog of Argentijnse mastiff genoemd, zijn oorsprong ligt in Argentinië. Hij werd oorspronkelijk gekweekt om te jagen op groot wild, zoals beren.

 

Kenmerken

De dogo argentino is een grote hond met een gespierd en sterk lichaam. Hij heeft een kortharige vacht dat wit is van kleur. Meestal zijn er erg weinig tot geen markeringen te bespeuren op zijn vacht en is hij effen wit. Markeringen worden zelfs beschouwd als een 'fout'. Zijn oren zijn driehoekig van vorm en hangen naar beneden. Het couperen van de oren wordt bij dit ras ook vaak gedaan, dan staan de oren rechtop. Gelukkig is dit in vele landen al verboden.

 

Reuen hebben een schofthoogte van 60 - 68 cm en teven 60 - 65 cm. Hun gewicht schommelt tussen 40 en 45 kg. De lengte van zijn lichaam is net iets langer dan zijn hoogte. De dogo argentino heeft een brede kop en een brede snuit, die iets hoger is bij de neur dan bij de stop. Dit kan je heb beste zien in profiel. Zijn staart is laag aangezet, dik aan de basis en versmalt naar de punt toe. Het uiterlijk van de dogo argentino wordt vaak vergeleken met dat van een Amerikaanse bulldog. Alleen is de dogo argentino langer van lichaam en heeft hij een effen witte vacht. Met de Amerikaanse pitbull terriër, hoewel deze veel kleiner en lichter is.

 

 

Karakter

De dogo argentino is een vriendelijke hond. Hij kan goed opschieten met andere honden en zelfs met kinderen, mits socialisatie op jonge leeftijd. Deze hond is zeer geschikt om in groep te leven. De agressieve trekjes van dit ras zijn er grotendeels al 'uitgekweekt'. Daarom zijn aanvallen op mensen of andere huisdieren uiterst zeldzaam geworden.

 

Dogos zijn goede jagers op groot wild. Ze worden soms ook opgeleid voor zoek- en reddingsacties, politiehond, diensthond en militair werk.

 

 

Gezondheid

Net zoals bij andere witte honden (dalmatiër, witte boxer, witte pitbull terriër, ...) kan de dogo argentino doofheid ervaren door het witte pigment dat hij bezit. De geschatte doofheid bij dogo's is ongeveer 10%. Ook heupdysplasie (HD) komt voor bij dit ras, omdat het een grote hond is.

 

De dogo argentino heeft een geschatte levensduur van 10 tit 12 jaar.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes