Dobermann pincher

Dierenweetjes.be

De dobermann pincher - Alle hondenrassen

De dobermann pincher, of ook gewoon doberman(n) genoemd, zijn oorsprong ligt in Duitsland. Het is een goede waakhond en behoort daarom ook tot een van de beste waakhonden ter wereld. Daarnaast is hij ook een van de snelste en een van de slimste hondenrassen ter wereld.

 

Kenmerken

De dobermann is een middelgrote hond met een korte vacht. Hij is compact en atletisch gebouwd, daardoor kunnen ze erg snel zijn. Reuen kunnen zo'n 68 - 72 cm groot worden en teefjes tussen 63 en 68 cm. De mannetjes wegen ongeveer 40 - 45 kg en vrouwtjes 32 - 35 kg.

 

De traditionele kleur van zijn vacht is zwart met een roodbruine aftekening.

De dobermann kan ook blauw- of fawnkleurig zijn, maar dit komt niet zo veel voor. De oren van de dobermann zijn oorspronkelijk hangend, maar worden meestal gecoupeerd waardoor ze rechtop komen te staan. Ook de staart van de dobermann is oorspronkelijk erg lang, maar wordt vaak gecoupeerd. Gelukkig is het couperen in veel landen al verboden.

 

 

Karakter

De dobermann is trots, waakzaam, vastberaden en gehoorzaam van karakter. Hij werd oorspronkelijk gekweekt als waakhond. Daardoor moesten de reutjes een gespierde en nobele uitstraling hebben. Het is belangrijk dat de hond vanaf pup goed wordt gesocialiseerd. Wanneer hij goed is op geleerd, is de dobermann een lieve gezinshond. Je zou het misschien niet zeggen, maar hij kan ook erg goed opschieten met kinderen. Wanneer de hond niet goed is op geleerd kan dit wel voor problemen zorgen. Het is een speelse hond dat het meeste houdt van trekspelletjes. Soms kan hij ook wel erg wild zijn in zijn spel. Dit ras heeft ook veel beweging nodig, anders kan hij erg opgefokt zijn.

 

 

Gezondheid

De dobermann werd in het verleden erg doorgefokt. Hierdoor zijn er bepaalde ziektes in het ras geslopen en de bestaande ziektes zijn verergerd. Vroeger werd de dobermann zo'n 10 tot 15 jaar en nu is dat verminderd naar gemiddeld 10 - 13 jaar.

 

De meest voorkomende ziektes en aandoeningen waar dit hondenras mee te kampen krijgt zijn:

- Kanker

- Skeletafwijkingen

- Dilatatieve cardiomyopathie (hartziekte)

Extra weetjes over de dobermann pincher

 

  • De dobermann is vernoemd naar een persoon. Hij is vernoemd naar een Duitse fiscale verzamelaar genaamd Karl Friedrich Louis Dobermann. Het komt niet veel voor dat een hondenras wordt genoemd naar een persoon.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes