Dalmatiër

Dierenweetjes.be

De dalmatiër - Alle hondenrassen

De dalmatiër is oorspronkelijk afkomstig uit Kroatië en meer specifiek de historische regio Dalmatië. Het ras werd ontwikkeld bij de adel om de koetsen en rijtuigen met paarden te begeleiden. Hij behoort tot een van de snelste honden ter wereld.

 

Kenmerken

De dalmatiër is een grote hond dat bekend staat om zijn unieke wit met zwart- of bruingevlekte vacht. De puppies worden helemaal wit geboren, de eerste vlekjes verschijnen meestal binnen 3 tot 4 weken. Hoewel de vlekjes meestal zwart of bruin zijn, bestaan ze toch ook in andere kleuren, onder andere blauw-grijs, mozaïek, tricolor en oranje of citroen (donker tot licht geel). Maar deze zijn wel zeer zeldzaam. Hij heeft een erg korte, fijne en dichte vacht. De haartjes zijn zo kort dat ze erg moeilijk te verwijderen zijn uit kledij, tapijten of andere stoffen.

 

De dalmatiër heeft een gespierd lichaam en ook een uitstekende conditie. Reuen worden ongeveer 58-61 cm groot en de teefjes ongeveer 56 - 58 cm schofthoogte.

 

De oren van de dalmatiër hangen en vormen een soort driehoek met de punt naar beneden. De oogkleur varieert tussen bruin, oranje of blauw. Sommige honden hebben zelfs soms twee verschillende ogen, bijvoorbeeld een blauw en een bruin oog. De staart is smal en meestal erg lang.

 

 

Karakter

De dalmatiër heeft een vriendelijk, levendig, loyaal, intelligent, gevoelig en onafhankelijk karakter. Hij is gemakkelijk te trainen en is niet verlegen, nerveus of agressief. Hij houdt van water en open ruimtes. En heeft een uitgesproken jachtinstinct.

 

De dalmatiër wordt vaak gebruikt als een reddingshond, waakhond en atletische partner. Hij kan zelfs geruikt worden als brandweerhond.

 

 

Gezondheid

Dalamtiërs zijn relatief gezonde en gemakkelijk te onderhouden honden. Maar net zoals bij alle andere hondenrassen zijn er gezondheidsproblemen die meer voor komen bij dit ras, zoals doofheid (door zijn witte pigment), allergieën en nierstenen. Dalmatiërs worden echter wel niet zo erg oud. Hun gemiddelde levensduur ligt tussen 11 en 13 jaar.

Extra weetjes over de dalmatiër

 

  • De dalmatiër speelt de hoofdrol in de disneyfilm 'De 101 dalmatiërs'. Hierdoor is dit ras erg bekend en populair geworden, vooral bij kinderen maar toch ook bij volwassenen.
  • Je kan hun vlekjes overal vinden, zelfs in hun mond! Dalmatiërs hebben niet alleen vlekjes op hun vacht, maar hebben ook een gevlekt gehemelte.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes