Cocker spaniel

Dierenweetjes.be

De cocker spaniel - Alle hondenrassen

De cocker spaniel komt oorspronkelijk uit Groot-Brittanië. Het is een ijverig, actief, en krachtig hondje dat men vaak ook gebruikt voor de jacht. Het is een vrolijke hond, maar kan soms ook agressief uit de hoek komen. Dit is te wijten aan het erfelijke 'woede-syndroom'.

 

Kenmerken

De cocker zijn vacht is glad, zijdeachtig en niet gegolfd. De kleur van zijn vacht heeft vele varianten. Je hebt eenkleurig zwart of rood, bruin, zwart met roodbruine aftekeningen, zwart-wit, oranje-wit, zwart-wot met bruin (tricolor), roodschimmel, bruinschimmel of blauwschimmel. Wat kenmerkend is aan dit ras is dat hij lange, hangende oren heeft. Deze zijn bedekt met golvende haren. Vroeger, voor het coupeerverbod, werd de staart meestal gecoupeerd. Nu blijft die lang.

 

Een mannetje kan van 40 tot 41 cm groot worden (schoft) en 14 tot 15 kg wegen. Een teefje kan van 38 tot 39 cm groot worden en 12 tot 13 kg wegen.

 

 

Karakter

De cocker spaniel is een jachthond, en zal instinctief reageren op vogels, konijnen en katten die hij ziet. Hij is vriendelijk naar kinderen toe en het is een vorlijk en energiek ras. Hij houdt van water en zwemmen, ook apporteren vindt hij leuk. Een zeer kenmerkende eigenschap van dit ras is dat ze last kunnen krijgen van het 'woede-syndroom'. Dit is een erfelijk syndroom waardoor de hond wel eens agressief uit de hoek kan komen.

 

 

Gezondheid

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij cockers zijn oogaandoeningen zoals PRA en cataract, heupdysplasie, doofheid, cardiomypathie (hartaandoening), hermafrodie, auto-imuunziektes, tumoren en ontstekingen aan de lipplooien. Doordat ze lange, hangende oren hebben is er ook veel kans op ooronstekingen of oormijt. Een cocker spaniel wordt gemiddeld 13 tot 14 jaar.

Extra weetjes over de cocker spaniel

 

  • De naam van de cocker spaniel stamt af van het Engelse woord ‘Woodcock’, wat ‘houtsnip’ betekent. Op deze vogel werd namelijk met behulp van de spaniels gejaagd.
  • De Amerikaanse cocker spaniel is de kleinste spaniel in de hedendaagse spaniel familie. Hij wordt gevolgd door de Engelse cocker spaniel die na de Amerikaanse de kleinste spaniël is.
  • De spaniels houden van zwemmen.
  • Je kan ook perfect met je cocker spaniel alle moderne hondensporten zoals Obedience, fly-ball en behendigheidt beoefenen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes