Chowchow

Dierenweetjes.be

De chowchow - Alle hondenrassen

De chowchow komt oorspronkelijk uit China en behoort tot de Aziatische- en keeshonden van het oertype. Hij wordt vooral gebruikt als huis- en waakhond, maar werd ooit ook gebruikt als jachthond en zelfs als voedsel voor de mens. Hij behoort ook tot de top10 lijst van de meest agresssieve honden.

 

Kenmerken

De chowchow heeft een dikke vacht dat lang- of kortharig kan zijn. Zijn vacht komt voor in de kleuren rood, zwart, fawn of crèmekleurig. Hij bestaat altijd maar uit één enkele kleur, geen schakeringen of vlekken. De vachtkleur dat het meeste voorkomt is de rode langhaar. Hij heeft ook een dikke kraag van vacht in zijn hals. Wat erg herkenbaar is aan dit ras, is dat ze een lange blauwe tong en blauw tandvlees hebben. Hun staart is heel pluizig en krult naar boven over de rug.

 

De reu heeft een schofthoogte van gemiddeld van 48 tot 56 cm en het teefje ongeveer van 46 tot 51cm. Het gewicht varieert van 22 tot 35 kg.

 

 

Karakter

De chowchow is rustig, dominant, moedig en waaks van karakter. Het is wel noodzakelijk dat deze honden van kleins af aan goed gesocialiseerd worden, anders bestaat de kans dat hij agressief wordt. Hij vereist daarom ook een consequente opvoeding.

 

 

Gezondheid

De meest voorkomende gezondheidsproblemen waar dit ras gevoelig voor is, zijn entropion, glaucoom, cataract, lymfoom, heupdysplasie, diabetes, maagkanker en hondpemphigus.

 

Chowchows zijn zeer gevoelig voor auto-immuunziektes en hebben aanleg voor huidmelanoom. Door hun dikke vacht kunnen vlooien ook snel een probleem zijn.

De chowchow wordt gemiddeld 9 tot 15 jaar oud.

Extra weetjes over de chowchow

 

  • De honden werden vroeger in China meestal "Wonk" genoemd.
  • De hond werd ook gebruikt als beschermer van tempels, Hij moest de tempels bewaken maar ook de boze geesten verdrijven.
  • Hij behoort tot de oudste hondenrassen. Men heeft zelfs een beeldje uit de Han-periode (150 voor Christus) gevonden van een Chow-achtige hond.
  • De hond kwam aan het eind van de 18e eeuw naar Europa. In die tijd werd alles wat uit China kwam met "Chow" aangeduid en deze bijzondere hond met de blauwe tong dus ook.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes