Chihuahua

Dierenweetjes.be

De chihuahua - Alle hondenrassen

De chihuahua zijn oorsprong ligt in Mexico. Het is het kleinste hondenras dat er bestaat en behoort ook tot een van de meest agressieve honden ter wereld. De chihuahua is het oudste hondenras dat er bestaat. Het is een zeer populair ras, zelfs bij vele celebrities.

 

Kenmerken

De chihuahua is een klein hondenras. Hij weegt ongeveer tussen de 1 en 3 kg en kan 15 tot 23 cm groot worden, schofthoogte. Chihuahuas hebben grote, ronde ogen en grote, rechtopstaande oren. Hun vacht kan zowel langharig als kortharig zijn. De kortharige vacht is glanzend, gladliggend en zacht. De langharige vacht heeft lange, fijne en zachte haren. Deze kunnen zowel steil als licht golvend zijn. De langharige chihuahua heeft ook een dikke kraag rond de nek en langharige oren. De kleuren van de vacht variëren ook van hondje tot hondje. De vacht kan creme, zwart, licht zwart, oranje, lavendel, merle, mokka, chocola, smoke of graankleurig zijn, met of zonder donkere en witte aftekeningen.

 

 

Karakter

Chihuahuas hebben vaak een sterk karakter. Sommige chihuahuas hebben niet veel redenen nodig om iemand aan te vallen, ze kunnen nogal snel agressief worden. Daarom zijn ze niet echt geschikt voor gezinnen met nog kleine kinderen. De chihuahua heeft de neiging ook om fel loyaal te zijn aan één bepaald persoon. Hij beschermt deze persoon dan ook goed tegenover andere mensen of dieren. Chihuahuas houden van donkere plekjes, ergens onderin, waar ze zich veilig voelen. Een soort van nest voor hun waar ze zich kunnen terug trekken.

 

 

Gezondheid

De chihuahua is gevoelig voor epilepsie en epileptische stoornissen, een waterhoofd, een zachte plek in hun schedel (molleras), een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie), ooginfecties en oogletsels, de genetische aandoening 'luxating patella', tandheelkundige problemen, hart-gerelateerde aandoeningen en fysieke misvormingen. Hij heeft ook de neiging om te trillen of bibberen bij stress, koude of wanneer hij opgewonden is. Chihuahuas zijn soms kieskeurige eters, dan moet er voor gezorgd worden dat ze voorzien zijn van voldoende voeding. Nat of vers voedsel heeft de meest aansprekende geur en kan hierbij dus helpen. Je moet er langs de andere kant ook wel voor zorgen dat je ze niet te veel eten geeft. Want dit, gepaard met weinig beweging, kan dan weer leiden tot overgewicht.De gemiddelde leeftijd van dit hondje ligt tussen de 12 en de 18 jaar.

Extra weetjes over de chihuahua

 

  • Dit ras stamt af van de Techichi, deze soort werd gehouden door de Toltecs-Indianen in Mexico.
  • De Azteken dachten dat de voorloper van de Chihuahua magische krachten bezat.
  • De Chihuahua is het enigste hondenras met een onvolledige schedel.
  • Chihuahua's trillen heel vaak.
  • De Chihuahua heeft zijn naam te danken aan een Mexicaanse staat.
  • De honden zijn het liefst bij honden van hun eigensoort. Je zou kunnen zeggen dat het clandieren zijn.
  • Deze hondjes houden niet van koud en vochtig weer. Ze kunnen er namelijk niet zo goed tegen.
  • In 1904 werd het hondenras voor het eerst officieel erkend in Amerika.
  • Deze hondjes kwamen tot en met de 19de eeuw enkel in Mexico voor.
  • De laatste leider van de Azteken (Montezuma II) had honderden chihuahua's.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes