Boxer

Dierenweetjes.be

De boxer - Alle hondenrassen

De boxer komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het is een zeer populair ras om als huisdier te houden. Hij behoort tot de dogachtigen. Het doel bij het kweken van dit ras was oorspronkelijk om een hond te fokken die goed kon springen, zeer snel was, een groot uithoudingsvermogen had en zowel moest kunnen verdedigen als aanvallen.

 

Kenmerken

De boxer heeft een gespierd lichaam bedekt met een fijne korte fluwelige vacht. Hij is ook te herkennen aan zijn vierkante zwarte snuit en zacht velletje. De lippen van zijn snuit zijn zwaar en hangen een beetje, maar ze bedekken mooi de tanden. Ze zijn niet zo zwaar dat ze de ogen opentrekken of dat hij kwijlt.

 

Zijn vacht kan verschillende kleuren hebben. De standaard boxers hebben een warmbruine, rosgele of okeren vacht met lichte zwarte strepen. De meeste boxers hebben een witte borst of een witte streep op hun snoet. Dikwijls hebben ze ook witte 'sokjes'. Je hebt ook zwart-witte en witte boxers, hoewel deze eigenlijk niet de 'standaard' boxer zijn. Witte boxers hebben een verhoogd risico op doofheid en verbranden sneller in de zon.

 

De staart van de boxer heeft oorspronkelijk een gewone lengte, maar werd een lange tijd gecoupeerd. Net zoals de oren van de boxer. Gelukkig is dit verboden sinds 2006 in België en sinds oktober 2001 in Nederland.

 

Het mannetje kan een schofthoogte hebben van 57 tot 63 cm en een gewicht van ongeveer 32 kg. Zoals bij de meeste honden is het vrouwtje kleiner. Het teefje heeft een schofthoogte van ongeveer 53 tot 59 cm en een gewicht van ongeveer 28 kg.

 

 

Karakter

De boxer heeft veel energie en is daarom erg actief. Boxers hebben veel beweging nodig. Hij is ook heel speels en intelligent.

 

De boxer staat ook bekend voor zijn grote liefde en trouw aan zijn baasjes. Hij kan ook goed opschieten met kinderen. Soms kan hij wel wantrouwend zijn tegenover vreemden. Zijn ziel is eerlijk en loyaal, nooit vals of verraderlijk. Zelfs niet wanneer hij ouder wordt.

 

 

Gezondheid

De meest voorkomende gezondheidsproblemen waar boxers gevoelig voor zijn, zijn kanker, hartaandoeningen (o.a. Aortastenose), hypothyreoïde, heupdysplasie, epilepsie, maag- en darmproblemen en allergieën.

 

Problemen dat vooral gekend zijn bij boxers zijn colitis ulcerosa (ook wel boxer colitis genoemd), dat is een infectie van de dikke darm, en indolente zweren op het hoornvlies (vaak ook boxer oogzweren genoemd). Een boxer wordt gemiddeld 10,25 jaar.

Extra weetjes over de boxer

 

  • De verre voorouders van de boxer stammen af van de zogenoemde Tibetdog, die duizenden jaren geleden leefde.
  • Deze honden zijn de geschiedenis ingegaan als bullebijters. Uit deze Brabantse bullebijter is tegen het eind van de negentiende eeuw de boxer voortgekomen.
  • Het verschil tussen de Brabantse bullebijter en de boxer is het gestalte van de honden. De Brabantse bullebijter was kleiner en lichter, maar atletischer en wendbaarder. Beide rassen zijn wel even moedig.
  • Liefhebbers van het ras verenigden zich in de Duitse Boxerclub, deze werd in 1896 opgericht.
  • De boxer werd pas in 1905 als rasstandaard aangenomen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes