Bordercollie

Dierenweetjes.be

De bordercollie - Alle hondenrassen

De bordercollie is een hondenras dat afkomstig is uit het Verenigd Koninkrijk, meer specifiek uit het Schotse grensgebied. Hij is daar ontwikkeld voor het hoeden van vee, vooral schapen. Dit hondenras is speciaal gefokt voor zijn intelligentie en gehoorzaamheid. De border is dan ook het slimste en meest leerzame hondenras ter wereld. Daarnaast behoort hij ook tot een van de snelste hondenrassen ter wereld.

Kenmerken

De bordercollie is een middelgroot hondenras met een kortharige tot redelijk lange en dikke vacht. Hij heeft een dubbele vacht dat glad tot ruw aanvoelt. De meest voorkomende en ook gekende kleur van deze hond is zwart met wit. Maar eigenlijk kan de border zijn vacht in alle kleuren en patronen voorkomen.

 

De ogen variëren van bruin naar blauw en kunnen soms ook in twee verschillende kleuren optreden. De oren kunnen ook variëren, je hebt volledig rechtstaande oren, half hangende oren of volledig hangende oren. De mannetjes worden ongeveer

48 - 56 cm groot en de vrouwtjes zo’n 46 - 53 cm.

 

 

Karakter

Bordercollies zijn acrobatisch, slim, speels, atletisch en staan vooral ook bekend voor hun intelligentie en hoeveelheid aan energie dat ze hebben. Hierdoor vereist dit ras ook erg veel dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Deze honden zijn zeer gevoelig voor training, ze pikken erg snel op en hebben een hoge leerbaarheid.

 

Het is dus een hond waar je erg veel tijd in moet steken door met hem te spelen of hem dingen aan te leren. Als je dit niet doet bestaat de kans dat ze uit verveling gaten graven, bijten op meubels of gaten in de muren kauwen. Borders staan ook erg bekend voor het drijven van schapen en soms ander vee. Ze zijn hier dan ook erg goed in. Naast hun succes als herdershond, zijn deze honden ook grote concurrenten in de hondensport, want dit doen ze meestal ook met groot succes.

 

 

Gezondheid

Bordercollies worden ongeveer 10 tot 14 jaar oud, met een gemiddelde levensduur van 12 jaar. De meest voorkomende doodsoorzaken bij dit hondenras zijn kanker, ouderdom en cerebrovasculaire aandoeningen.

 

De meest voorkomende gezondheidsproblemen van de bordercollie zijn:

 

- Heupdysplasie

- CEA (Collie Eye Anomaly, een aangeboren, erfelijke oogziekte)

- Epilepsie

- Gehoorverlies

- NCL (Neuronal ceroid lipofuscinosis, zeldzame maar ernstige ziekte)

- TNS (Trapped Neutrophil Syndrome, erfelijke ziekte)

Extra weetjes over de bordercollie

 

  • Bordercollies zijn geboren om vee te drijven, maar hun intelligentie, doorzettingsvermogen en enthousiasme om mensen te behagen. Dit betekent dat deze honden, vaak met succes, gebruikt kunnen worden in een verscheidenheid van andere capaciteiten. Het zijn uitstekende therapiehonden, zoek- en reddershonden en alert voor aanvallen of andere medische noodsituaties.
  • Bordercollies zijn goede acteurs. Waarschijnlijk als gevolg van hun intelligentie en werkverslaving, zijn bordercollies vaak een voorbestemde ster in films en tv-shows.
  • Twee bordercollies zijn houder van een wereldrecord. Een van de twee getalenteerde bordercollies heeft een van de eerder vreemde Guinness World Records: "Snelst geopend autovenster door een hond." Het duurde Striker, een bordercollie uit Hongarije, 11,34 seconden om een niet-elektrisch autovenster te openen, met behulp van zijn poot en neus. (2004 in Québec, Canada). De andere bordercollie heeft ook een vreemd record op zijn staan: De snelste 100 m van een hond met een blikje op zijn kop. De border Sweat Pea deed hier 2 minuten 55 seconden over.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes