Boerboel

Dierenweetjes.be

De boerboel - Alle hondenrassen

De boerboel is een hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Afrika. Hij werd in de vroegere jaren gefokt om als werkhond te dienen. Daarom dat hij behoort tot één van de sterkste hondenrassen ter wereld.

 

Kenmerken

De boerboel ziet er zo niet uit, maar hij is ontzettend lenig. Je kan hem goed herkennen aan zijn vachtkleur. Deze kan verschillen van geel, rood, roodbruin tot bruin. De muil van de boerboel heeft meestal een zwarte aftekening.

 

Het lichaam van de boerboel is stevig en gespierd, bedekt met los vel. De poten zijn ook krachtig wegens het gewicht dat ze moeten dragen (een boerboel kan tot 90 kg wegen). De oren van de boerboel zijn hangend en middelgroot ten opzichte van zijn hoofd.

 

 

Karakter

Op het eerste zicht lijkt de boerboel wat agressiever, maar toch is hij een hondenras met een groot hart. Hij komt over het algemeen heel goed overeen met kinderen en andere huisdieren. Hij hecht zich niet aan één baas maar beschouwt iedereen van het gezin als één groot geheel. De boerboel is een trouwe hond en dat merk je ook in zijn waakzaamheid. Ze staan ervoor bekend om hun gezin te beschermen met hun leven.

 

De boerboel heeft ook een heel goed gevoel als het gaat over familie en indringers. Hij staat ervoor bekend dat hij angst of bedreiging goed kan aanvoelen.

 

Daarbuiten is de boerboel een zeer koppig hondenras. Zijn opvoeding vraagt veel aandacht en doorzettingsvermogen. Een boerboel heeft heel veel ruimte nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Daarom is spelen met deze hond heel erg belangrijk. Daarom is hij ook zo graag in het gezelschap van kinderen.

 

 

Gezondheid

Over het algemeen is de boerboel een gezond hondenras. Echter treden zaken zoals elleboog- en heupdysplasie en maagtorsie vaker op, net zoals bij de meeste grote hondenrassen. Daarbuiten werd er ook vastgesteld dat in de nieuwe generaties epilepsie meer en meer blijkt te ontstaan.

 

Toch valt alles goed mee als het gaat om zijn gezondheid. De gemiddelde leeftijd van de boerboel schat men op 10 jaar, en dat is hoog ten opzichte van de andere grote hondenrassen (de meeste liggen tussen de 7 en 9 jaar).

Extra weetjes over de boerboel

 

  • De boerboel is speciaal gefokt is om zijn kracht en waakzaamheid, zodat hij het land kon beschermen tegen mens en dier.
  • Dit is een hond die zich het meest thuis voelt bij een gezin waarbinnen hij betrokken wordt.
  • De hond is wel erg krachtig en intelligent. Voor zijn opvoeding moet je dus wel sterk in je schoenen staan. Maar wanneer u deze hond een consequente opvoeding met wederzijds respect biedt kan hij echt een geweldige hond zijn.
  • Tot op de dag van vandaag is de boerboel nog niet erkend als officieel ras door de Nederlandse FCI.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes