Beagle

Dierenweetjes.be

De beagle - Alle hondenrassen

De beagle zijn oorsprong ligt in Groot-Brittannië. Daar werd en wordt hij vooral gebruikt voor de jacht op hazen en konijnen. In het algemeen wordt de beagle gebruikt om het wild op te jagen zodat de jager er op kan schieten. Hij is een van de populairste hondenrassen om als huisdier te houden. Daarnaast behoort de beagle ook tot een van de hondenrassen die het langste leven.

 

Kenmerken

De beagle is stevig en compact van bouw. Zijn schofthoogte kan 33 tot 41 cm hoog zijn en zijn gewicht schommelt tussen 11 en 15 kg. Vrouwtjes zijn gemiddeld iets kleiner dan mannetjes.

 

De beagle heeft grote, bruinkleurige ogen met een milde en smekende blik. Zijn vacht is meestal tricolor, dat wil zeggen dat hij een driekleurige vacht heeft. Hij is meestal wit met zwarte en lichtbruine vlekken. De beagle heeft lange oren die naar beneden hangen. Zijn staart is lang en licht gebogen met een witte punt. Zo kan je hem goed zien wanneer hij achter een geur aan zit met zijn snuit tegen de grond. Het is een hond dat ook veel beweging nodig heeft, een volwassen hond heeft zo'n 1,5 uur per dag nodig.

 

 

Karakter

De beagle is eigenzinnig van karakter en gaat graag zijn eigen gang. Veel baasjes vinden dit een leuke eigenschap van het ras. Hij heeft als taak om met zijn neus te jagen in een groep. Hij is een goede jachthond omdat hij alert en intelligent is. Hij heeft ook veel temperament, alleen is hij niet echt waakzaam.

 

De beagle is in het algemeen ook vriendelijk, niet agressief of verlegen. Het is een goede hond om het baasje gezelschap te houden, want ze vinden menselijk gezelschap wel leuk. Hij past zich ook goed aan, aan een nieuwe eigenaar. Ze kunnen ook in het algemeen goed opschieten met andere honden.

 

 

Gezondheid

Gewichtstoename is vaak een probleem bij oudere beagles, want ze zullen altijd eten wanneer er voedsel beschikbaar is. Overgewicht kan dan weer kan leiden tot hart- en gewrichtsproblemen. Beagles kunnen ook last krijgen van epilepsie, maar dit kan gemakkelijk onder controle gehouden worden met medicatie.

 

Beagles hebben lange flaporen die naar beneden hangen. Doordat het binnenoor niet genoeg verlucht wordt, kan dit leiden tot een oorontsteking. Ze kunnen ook last krijgen van enkele problemen met hun ogen. Degene die vaak voorkomen bij beagles zijn glaucoom en corneale dystrofie.

 

De beagle kan ongeveer 12 tot 15 jaar oud worden, dat is een normale levensduur voor honden met deze grootte.

Extra weetjes over de beagle

 

  • De hond is erg zelfstandig en eigenwijs.
  • Een beagle wordt vaak gezien als de ideale gezinshond. Dit komt omdat ze over het algemeen erg goed met kinderen kunnen omgaan. Ze zijn lief en sociaal, en tonen weinig agressie.
  • De beagle is een actieve hond en heeft veel beweging nodig, ze moeten dan ook minstens één uur per dag kunnen rennen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes