Basenji

Dierenweetjes.be

De basenji - Alle hondenrassen

De basenji is een hondenras dat afkomstig is uit Congo. De basenji is een jachthond die vooral gebruikt wordt om het wild op te drijven. Ook dat is te herkennen in het karakter van de basenji als je hem als huisdier houdt.

 

Kenmerken

De basenji is een vrij kleine en elegant ogende hond. Hij heeft rechtopstaande oren en een strakke gekrulde staart. Het voorhoofd van de basenji is gerimpeld, als ze jong zijn is dit zelfs nog meer te zien. Ze hebben een kortharige vacht met een afwisseling van bruine, zwarte en witte kleuren.

 

 

Karakter

De basenji is een alerte en aanhankelijke hond. Wegens dat de jacht nog steeds in zijn genen zit, is het een zeer energiek en nieuwsgierig hondenras. De basenji houdt ervan om te spelen met zijn baasje en komt over het algemeen heel erg goed overeen met kinderen. De basenji is ook een heel intelligent ras en zal alles doen om hun eigen zin door te drijven. De meeste problemen tussen de basenji en de eigenaar ontstaan door een slechte opvoeding, zoals bij de meeste hondenrassen.

 

 

Gezondheid

Basenji's behoren over het algemeen bij de groep van gezonde hondenrassen. Toch zijn ze gevoelig aan progressieve Retina Atrofie, een aandoening die blindheid kan veroorzaken. Daarbuiten moet men heel goed oppassen met huishoudelijke chemicaliën. Basenji's zijn namelijk heel gevoelig daarvoor en dit kan eindigen in leverproblemen.

Extra weetjes over de basenji

 

  • De basenji is ontwikkeld in Afrika voor de jacht. Hij is een visuele jachthond, dit wil zeggen dat hij jaagt op wat hij ziet. Zijn jachtinstinct is dus sterk.
  • Deze hond is geen blaffer, maar ze hebben wel een jodelachtige klank wanneer ze zich opgewonden voelen of wanneer ze jagen.
  • De basenji heeft weinig tot geen hondengeur.
  • De basenji moet vroeg worden gesocialiseerd om problemen te voorkomen. Een gehoorzaamheidcursus is dus zeker aangeraden voor dit actieve en aandachtige ras. Dit ras heeft uitdaging nodig, anders gaat hij zichzelf vervelen.
  • De basenji kan enigszins afstandelijke zijn naar vreemden toe.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes