Barzoi

Dierenweetjes.be

De barzoi - Alle hondenrassen

De barzoi of borzoi, ook wel de Russische wolfshond genoemd, is oorspronkelijk afkomstig uit Oekraïne en Rusland. Van uiterlijk lijkt dit ras op de greyhound, hij hoort dan ook bij de familie van de windhonden. Hij behoort ook tot een van de snelste hondenrassen ter wereld.

 

Kenmerken

De barzoi is een grote Russische windhond dat lijkt op sommige Centraal-Aziatische hondenrassen, zoals de Afghaanse windhond, de saluki en de taigan. Hij kan in het algemeen omschreven worden als een langharige windhond. Windhonden staan bekend voor hun diepe borstkas, slank lichaam en hun spitse kop met lange snuit. Ze zijn gebouwd op snelheid en wendbaarheid.

 

Barzois kunnen vrijwel in elke kleur voor komen. Hun vacht is zijdeachtig en plat, vaak golvend of licht krullend van aard. De bovenvacht is lang en vrij vlak met in verschillende mate golven of krullen. De zachte ondervacht is dikker tijdens de winter of wanneer de hond leeft in een kouder klimaat. Maar wordt dunner bij warm weer om oververhitting te voorkomen. De vacht van de barzoi is uniek in de zin van de verdeling over zijn lichaam en de textuur.

 

Barzoi mannetjes wegen vaak meer dan 45 kg, ze kunnen tussen 34 en 48 kg wegen. De vrouwtjes wegen ongeveer tussen 25 en 41 kg. Barzois zijn grote honden. De schofthoogte van de mannetjes ligt tussen 75 en 85 cm en bij de vrouwtjes is dat 68 - 78 cm.

 

 

Karakter

Barzois zijn stille, maar ook atletische en onafhankelijke honden. De meeste barzois maken zelfs amper geluid en blaffen slechts zeer zelden. Je kan hen beter niet inzitten als waakhond, want ze hebben geen sterke territoriale aandrijving. Ze zullen niet gauw alarm slaan wanneer er een indringer binnen komt.

 

De barzoi is ook zeer slim, maar vraagt wel veel geduld en een ervaren behandeling. Hij is zacht en gevoelig van karakter met eerbied voor mensen. Hij zal in geen dominantie of agressie tonen naar zijn baasjes of mensen in het algemeen. Alleen wanneer hij slecht of ruw behandeld zou worden kan hij wel eens agressief uit de hoek komen. De barzoi is eerder gereserveerd naar vreemden toe, maar erg aanhankelijk naar zijn baasjes of mensen dat ze goed kennen toe. De barzoi is ook erg gevoelig voor het betreden van zijn persoonlijke ruimte. Daarom kunnen ze soms nog al zenuwachtig worden van kinderen, tenzij ze hiermee zijn opgegroeid.

 

Barzois hebben het natuurlijke jachtinstinct om achter iets te lopen dat van hen wegloopt, zoals bijvoorbeeld katten of kleine honden. Ze kunnen wel leven met andere dieren in huis, maar dan moeten ze hier al eens kennis mee gemaakt hebben wanneer ze puppy zijn. Ze zijn gebouwd voor snelheid en uithoudingsvermogen, ze kunnen dan ook lange afstanden afleggen in een korte tijd. Ze hebben dan ook regelmatig beweging nodig.

 

 

Gezondheid

De barzoi zijn levensverwachting is 10 tot 12 jaar oud. Honden die fysiek erg fit en krachtig zijn in hun jeugd, zijn meestal ook krachtiger en gezonder als ze oud zijn.

 

De barzoi is eigenlijk een zeer goed en sterk ras met weinig gezondheidsproblemen. Toch veroorzaken de moderne fokkerijen tegenwoordig wat problemen. Zoals bijvoorbeeld maagtorsie of maagkanteling als gevolg van de diepe borstkas. Dit is het meest voorkomend en ernstig gezondheidsprobleem bij de barzoi. Deze aandoening is levensbedreigend.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes