Australische veedrijvershond

Dierenweetjes.be

De Australische veedrijvershond - Alle hondenrassen

De Australische veedrijvershond is een herdershond dat oorspronkelijk afkomstig is uit, je kan het vast al wel raden, Australië. Hij werd daar ontwikkeld om vee te kunnen drijven over lange afstanden en over ruw terrein. Dit ras behoort ook tot een van de slimste en meest leerzame hondenrassen ter wereld.

 

Kenmerken

De Australische veedrijvershond is een middelgroot ras met een kortharige vacht. Hij heeft een gespierd en compact lichaam, is erg lenig en bezit veel kracht.

 

Zijn vacht komt voor in twee verschillende kleurschakeringen. Hij heeft zowel bruin of zwarte haren die verdeeld zijn over een witte jas. Deze geven de vacht ofwel een ‘rode’ schijn ofwel een ‘blauwe’ schijn. Alle puppy’s worden wit geboren, alleen de markeringen die een effen kleur hebben kan je dan al zien. Bijvoorbeeld een gezichtsmarkering rond een oog. De zwarte en bruine haren groeien wanneer ze groter en volwassen worden.

 

De ogen van de Australische veedrijvershond zijn ovaal van vorm en donker van kleur, met een alerte en levendige uitdrukking. Het mannetje meet ongeveer 46 - 51 cm en het vrouwtje ongeveer 43 - 48 cm. Het normale en gezonde gewicht van deze hond ligt ongeveer tussen 15 en 22 kg.

 

 

Karakter

De Australische veedrijvershond is een energieke en intelligente hond. Ook is het een zeer slimme hond dat erg goed reageert op een gestructureerde training, vooral als het interessant en uitdagend is voor hem. Dit ras is meestal erg gehecht aan zijn baasjes en is erg beschermend tegenover hen en hun bezittingen. Dit maakt van hem ook een goede waakhond. Daarnaast is het een speels en aantrekkelijk huisdier.

 

 

Gezondheid

De Australische veedrijvershond is erg gemakkelijk te onderhouden. De meest voorkomende gezondheidsproblemen van deze hond zijn doofheid en progressieve blindheid (retina atrofie), erfelijke polioencephalomyelopathy (verlamming), elleboogdysplasie en artritis, breuken, gescheurde kruisbanden, onvruchtbaarheid en valse zwangerschap (schijndracht).

 

Zijn levensduur is ongeveer van 12 tot 14 jaar.

Extra weetjes over de Australische veedrijvershond

 

  • Happen en bijten is natuurlijke instinct van de Australische veedrijvershond. Goede training, socialisatie en begeleiding helpen om deze gevaarlijke eigenschap te minimaliseren.
  • De Australische veedrijvershond is een "schaduwhond". Hij is erg toegewijd aan zijn eigenaar en volgt hem overal.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes