Anatolische herder

Dierenweetjes.be

De anatolische herder - Alle hondenrassen

De Anatolische herder, of Anatoliër, zijn oorsprong ligt in Turkije. Hij is een berghond en wordt voornamelijk gebruikt als herdershond om grote kuddes schapen en geiten te beschermen. Hij behoort tot een van de grootste hondenrassen ter wereld.

 

Kenmerken

De Anatolische herder is een grote en krachtige hond. Reuen kunnen 74 - 81 cm groot worden (schofthoogte) en 50 tot 68 kg wegen. Bij teven is dat iets minder. Zij kunnen 71 - 79 cm groot worden en 40 tot 55 kg wegen.

 

De ogen van de Anatolische herder zijn niet zo groot en licht tot donkerbruin van kleur. Zijn oren zijn niet groot, driehoekig van vorm en hangen omlaag. Alleen wanneer hij attent is staan zijn oren iets opgericht. Zijn staart is lang en reikt tot aan de hak van zijn achterpoten, maar wanneer hij attent is krult zijn staart op en komt dan sikkelvormig boven zijn lichaam te staan.

 

De Anatolische herder heeft een kort tot halflange vacht met een dikke ondervacht. De vacht is beige met soms een witte borst. Zijn neus en oogleden zijn zwart. Wat ook heel kenmerkend is dat hij vaak één extra teen heeft aan de achterpoten.

 

 

Karakter

De Anatolische herder is van oorsprong een berghond. Hij is daarom gewend om in de zomer en winter buiten te blijven bij de kudde en daar zelfstandig over te waken.

 

Dit ras is rustig, zelfbewust en ook wel wat terughoudend. Omdat de Anatoliër een wat op zichzelf levende hond is eist hij een socialisatie vanaf zeer jonge leeftijd en moet hier veel aandacht aan besteed worden. Zo kan hij zijn plaats in de leefomgeving goed invullen en de rangorde en huisregels voldoende beseffen. Wanneer je eigenaar bent van dit ras is zeer helder en consequent zijn, en ook blijven, heel belangrijk.

 

 

Gezondheid

Zoals bij sommige andere hondenrassen kunnen ook Anatolische herders last hebben van heupdysplasie (HD) en ook elleboogdysplasie (ED). Heupdysplasie is een stoornis aan het heupgewricht en elleboogdysplasie is een stoornis aan het ellebooggewricht. Hierbij worden er letsels gevormd aan deze gewrichten. Ze worden gezien als een erfelijk probleem.

Extra weetjes over de Anatolische herder

 

  • De Anatolische herdershond wordt ook wel karabash, of door de Turken kangal genoemd.
  • Hij is zeer slim, zijn vermogen tot leren is dus zeer hoog.
  • Een huis met een tuin is noodzakelijk voor deze hond. Hij heeft namelijk veel beweging nodig.
  • Je borstelt de hond best wekelijks. Tijdens de verharingsperiode borstel je hem best dagelijks.
  • Hij is zeer lief en beschermend tegenover kinderen van het eigen gezin. Wegens zijn grote gestalte en kracht, kan je hem best eerst rustig laten kennis maken met vreemde kinderen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes