Akita

Dierenweetjes.be

De akita - Alle hondenrassen

De akita of ook bekend als akita inu is een hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit de bergachtige gebieden in het noorden van Japan. Er bestaan twee varianten van het ras, een Japanse stam, 'akita ken', 'akita inu' of 'Japanse akita', en een Amerikaanse stam, 'akita' of 'Amerikaanse akita'.

 

Kenmerken

De akita zijn uiterlijk weerspiegelt de koude weeromstandigheden waarin hij oorspronkelijk leefde. Zijn bouw en vacht zijn aangepast aan de hoogtes. De kenmerkende eigenschap van de akita is zijn grote beer-achtige kop met rechtopstaande driehoekige oren. Hij heeft diepe, kleine en donkere ogen en ook driehoekig van vorm. De akita heeft een dikke dubbele vacht met korte haren. Hij kan in alle soorten kleuren voor komen, maar meestal wel in hetzelfde vachtpatroon. Het meest voorkomende vachtpatroon van de akita is de vachtkleur met witachtige markeringen op de zijkanten van zijn snuit, op de wangen, aan de onderkant van de kaak, nek, borst, lichaam en staart, en aan de binnenzijde van de poten. Zijn staart hangt deels over zijn rug en maakt een zachte of dubbele krul naar beneden.

 

De mannetjes van de Amerikaanse soort worden meestal tussen 66 en 71 cm groot en wegen 45 tot 59 kg. De vrouwtjes worden meestal 61 - 66 cm groot en wegen tussen 32 en 45 kg. De Japanse soort is over het algemeen iets kleiner en ook lichter van gewicht.

 

 

Karakter

De akita is over het algemeen een territoriale hond tegenover zijn eigendom. Daarom kan hij ook redelijk gereserveerd over komen tegenover vreemden. Het is een grote, krachtig hond dat niet wordt aangeraden bij eigenaars die voor het eerst een hond in huis nemen. Dit ras heeft eerder ervaren baasjes nodig. Het is een sterke, eerder onafhankelijke, dominante, maar ook volgzame hond dat meestal ook goed met kinderen om kan. Hij is echter erg dominant naar andere dieren toe, hij kan dus ook agressief uit de hoek komen naar andere honden toe. Een akita met het juiste temperament zou niet-bedreigende vreemden moeten accepteren, maar toch hun familie beschermen in een gevaarlijke of bedreigende situatie.

 

 

Gezondheid

Zoals de meeste hondenrassen zijn akita's ook vatbaar voor verschijdene auto-imuunziektes en andere aandoeningen dat kunnen voor komen bij honden. Daar naast zijn er twee specifieke aandoeningen specifiek gelinkt aan dit ras.

 

- Een immune gevoeligheid voor vaccins, geneesmiddelen, insecticiden, anesthetica en tranquillizers.

- Pseudohyperkalemia: een te hoge hoeveelheid kalium in het bloed.

Extra weetjes over de akita

 

  • De bekendste akita moet wel 'Hachikō' zijn uit de film 'Hachi: a dog's tale'.Het is een waargebeurd verhaal over een zeer trouwe hond.
  • Akita's zijn bezeten door eten, ze zijn zo erg op hun eten gesteld dat het heel zeldzaam zou zijn als ze het delen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes