Amerikaanse korthaar

Dierenweetjes.be

De Amerikaanse korthaar - Alle kattenrassen

De Amerkikaanse korthaar zijn oorsprong ligt in Amerika. Hij werd oorspronkelijk gebruikt als werkkat om muizen en ratten te vangen.

 

Kenmerken

De Amerikaanse korthaar heeft een sterk en atletisch gebouwd lichaam. Hij is gespierd en heeft goed ontwikkelde schouders en borst. Mannetjes zijn, zoals bij de meeste kattenrassen, groter dan de vrouwtjes. Ze wegen 5 tot 6,8 kg, terwijl de vrouwtjes maar 3,6 tot 5,5 kg wegen.

 

De vachtkleur kan erg variëren. De Amerikaanse korthaar kan in alle mogelijke vachtkleuren en patronen dat bestaat bij kattenrassen voorkomen. Hij heeft een korte, dichte, gelijkmatige en sterke vacht. De ogen staan ver uit elkaar en zijn meestal groen- of helder goudkleurig. Enkel de witte varianten hebben blauwe of goudkleurige ogen, 'odd-eyed' kan ook voorkomen bij dit ras. Dat wil zeggen dat ze twee verschillende ogen hebben, een geel/oranje/groen en een blauw oog.

 

 

Karakter

De Amerikaanse korthaar is een intelligente, actieve kat dat erg nieuwsgierig kan zijn. Hij kan zowel speels als rustig zijn en genieten van een dutje op de schoot van zijn baasje. Hij is goed met kinderen wat van hem een goed familiedier maakt. De Amerikaanse korthaar blijft wel onafhankelijk, hoe sociaal hij ook is. Dit ras is erg goed in vangen en jaagt graag op insecten en ongedierte.

 

 

Gezondheid

Met de goede verzorging en veel liefde kan de Amerikaanse korthaar makkelijk 15 jaar oud worden. De Amerikaanse draadhaar behoort tot één van de gezondste kattenrassen ter wereld.

Extra weetjes over de Amerikaanse korthaar

 

  • De eerste kortharige, min of meer gedomesticeerde katten zijn met ontdekkingsreizigers en kolonisten vanuit Europa in de Verenigde Staten terecht gekomen.
  • Het ras wordt enkel in de zogenaamde natuurlijke kleuren gefokt: zwart, rood, blauw en crème. Ook effen witte katten komen voor.
  • De Amerikaanse korthaar heeft veel ruimte nodig. Het is een echte buiten kat.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes