Wist u dat...
Er bestaan erg veel soorten reptielen in de wereld. Al deze reptielsoorten komen voor op elk continent behalve Antarctica.
Dit betekent dat ze afhankelijk zijn van externe bronnen, zoals de zon bijvoorbeeld, om hun lichaamstemperatuur te regelen. Omdat ze geen energie te verbranden hebben voor hun lichaamswarmte, eten reptielen 30 tot 50 keer minder voedsel dan doen vogels en zoogdieren (warmbloedige dieren) van vergelijkbare grootte.
Slechts een paar honderd slangen in de wereld zijn giftig en maar 30 – 40 zijn schadelijk voor mensen. Enkele voorbeelden van giftige slangen zijn cobra’s, ratelslangen, koperkopslangen, watermoccasinslangen en koraalslangen.
De tijd dat de anaconda tussen zijn maaltijden laat is afhankelijk van de grootte van zijn maaltijd.
Er bestaan slangen die in plaats van eieren echte jongen baren. Dit komt doordat deze slangen hun eieren binnen in hun lichaam al uitbroeden. Deze manier is ook veiliger omdat de eieren zo niet kunnen uitdrogen en ook geen vijanden hebben. Boa’s, kousenbandslangen, ratelslangen en de meeste zeeslangen broeden hun jongen uit op deze manier.
De hoogste snelheid voor een landreptiel is 24.9 km/uur. Deze snelheid is gehaald door de Ctenosaura (of zwarte leguaan) in een serie experimenten uitgevoerd door een wetenschapper in Costa Rica. Dit reptiel hoort bij de familie van de leguanen.
Slangen maken deze beweging met hun gespleten tong omdat ze zo geurstoffen kunnen opvangen. Ze proeven de geuren en kunnen dus zo ook ruiken. Je zou dus kunnen zeggen dat slangen ruiken met hun tong.
Krokodillen scheuren hun prooi in hapklare brokken die ze in een keer kunnen doorslikken.
Deze kleine pootjes bevinden zich, vooral bij grote slangen zoals de bijvoorbeeld boa’s of pythons, onder de slangenhuid in de buurt van hun anusspleet. Het zijn restjes van poten en bekkenbeenderen. Deze worden echter niet meer gebruikt, alleen mannetjes gebruiken ze nog wel om zich vast te houden tijdens het paren.
Een vrouwelijke Amerikaanse alligator in Adelaide Zoo in Australië, stierf in 1978 op de leeftijd van 66 jaar.
Slangen hebben geen ‘oren’ of een gehooropening en dus ook geen trommelvlies. Ze hebben wel een gehoorbeentje, maar dat is vastgemaakt aan hun kaak in plaats van aan het trommelvlies zoals bij de mens. Met dit beentje kunnen ze amper iets horen, dus zo goed als niet eigenlijk. En toch heeft het nut, het helpt slangen om trillingen van de grond op te vangen.
Bij deze reptielsoort is ooit een lengte van 3,10 meter gemeten.
De koningspython of balpython is afkomstig van West-Afrika. Wanneer er gevaar dreigt rolt deze slang zich op tot een dikke bal dat je kan rollen. Deze slangensoort wordt ook vaak als huisdier gehouden omwille van zijn gemakkelijk karakter en mooie kleuren.
De meeste alligators worden 'maar' 3 meter.
Doordat slangen geen oogleden hebben kunnen ze hun ogen nooit sluiten. Ook niet wanneer ze slapen.
De gekko komt voor op de Britse Maagdeneilanden. Zijn maximale lengte is 18mm.
Deze schildpad dat leefde op Madagaskar is 188 jaar geworden.
De zoutwaterkrokodil kan meer dan 7 meter lang worden.
De lederschildpad kan een snelheid van 35 km/uur halen.