Gewrichtsproblemen bij honden

Dierenweetjes.be

Gewrichtsproblemen bij honden

Gewrichtsproblemen of artrose komt vaak bij zowel honden als katten voor. Hieronder vindt u meer informatie wat nu juist artrose is, wat de oorzaken en gevolgen zijn, maar ook hoe u uw hond kan behandelen.

 

Algemene informatie over de aandoening

Wat is nu juist artrose? Het is allereerst een gewrichtsaandoening. Een gewrichtsaandoening is een algemenere term voor veranderingen in de gewrichten. Dit komt door normale of abnormale slijtage en zorgt voor een beschadiging of een verstoring van het gewrichtskraakbeen. Het zorgt dus voor veranderingen in het kraakbeengewricht. Deze beschadiging en/of verstoring zien we vaak bij honden maar komt ook vaak bij katten voor.

 

Artrose of gewrichtsproblemen komen dus voor wanneer het evenwicht tussen afbraak en opbouw van het kraakbeen verstoord is. Dit wel zeggen dat deze veranderingen optreden wanneer het kraakbeen om de een of andere reden sneller verdwijnt dan dat het wordt vervangen.

 

Een beetje meer uitleg over dit kraakbeen.

 

Een gewricht bestaat dus uit twee op of in elkaar passende botten. Het uiteinden van de botten zijn telkens met kraakbeen bekleed. Het gewrichtskapsel houdt de botten tegen elkaar. Het kraakbeen zorgt ervoor dat je aan het uiteinde van de botten een mooi glad oppervlak hebt. Door dit gladde oppervlak, kunnen de botten ten opzichte van elkaar gemakkelijk bewegen. Het dient ook als bescherming van het onderliggende bot. Het bot is ook veerkrachtig waardoor het schokken kan opvangen. Aan de binnenkant van het gewrichtskapsel heb je een vlies: het synoviaal membraan. Dit vlies maakt de synoviale vloeistof aan, deze vloeistof smeert het gewricht en bevat voedingsstoffen voor het kraakbeen.

 

Bij artrose/gewrichtsproblemen treedt er dus slijtage en beschadiging op. Hierdoor wordt het gladde kraakbeen waardoor de botten soepel langs elkaar kunnen bewegen, ruw en dunner. De veerkracht neemt hierdoor ook af. Dit heeft dan weer als gevolg dat het vermogen om schokken op te vangen ook mee afneemt. Doordat deze veerkracht minder wordt moet het gewrichtskapsel dat hier rond ligt, meer schokken opvangen en raakt het zelf ook beschadigd waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. Dit beschadigde kapsel gaat dan verdikken en zo wordt het stram en stijf. Ook wordt het gewrichtssmeer (synovia) ten gevolge van deze ontstekingsreactie dunner en bevat het nog maar weinig tot geen bouwstoffen meer die nodig zijn voor de opbouw en het herstel van het kraakbeen.

 

Wanner je een afname krijgt van het kraakbeen, wordt de druk op de gewrichtsvlakken niet meer goed verdeeld. Hierdoor breidt het bot zijn draagvlak uit door te verdikken en te verbreden. Er worden botuitgroeisels aan het uiteinde van de botten gevormd. Het bot is in tegenstelling tot kraakbeen wel gevoelig en kan pijnprikkels geven wanneer het onder druk komt te staan.

 

 

Symptomen

Hoe herkent u nu artrose of gewrichtsproblemen bij uw hond?

Allereerst heeft de hond veel moeite bij het opstaan uit zijn mand.

Je hond blijft dan ook liever liggen dan hij gaat zitten of staan.

Als hij stapt heeft hij een stijve gang en loopt hij met kleine pasjes achter u aan. Hij beweegt minder soepel

Hij wil ook minder graag naar buiten of uitgelaten worden en hij wordt snel moe. Uw hond kan dan ook soms tijdens de wandeling blijven staan of gaan liggen.

Je ziet dat hij moeite heeft met de trap op te lopen of dit liever niet meer doet.

Je hond jankt, gromt of hapt wanneer u betreffende gewrichten aanraakt.

 

 

Oorzaak

Hieronder vindt u verschillende oorzaken van artrose.

1. Erfelijke factoren. (heupdysplasie)

2. Een stofwisselingsstoornis

3. Beschadigingen in het kraakbeen. (OCD)

Dit kan bv. door overbelasting van één of meerdere gewrichten, blessures en langdurig tekort aan essentiële aminozuren zijn.

4. verkeerde voeding

Zoals u bij puntje twee kunt lezen kan een langdurig tekort aan aminozuren het kraakbeen aantasten. Deze aminozuren vind je in het voedsel van je hond. Als je hond dus niet de juiste voeding krijgt kan hij dus een tekort aan aminozuren oplopen.

5. Intensieve fokkerij

 

 

Gevolg

Zoals u al hier boven kunt lezen hebben artrose of gewrichtsproblemen gevolgen voor u hond. Hij kan natuurlijk pijn ondervinden in zijn gewrichten. Door deze pijn gaat u hond minder graag wandelen en zich slechter kunnen voortbewegen. Je hond gaat ook minder soepel kunnen wandelen en is snel moe. Hij ligt het liefste i.p.v. te moeten stappen of zitten.

 

 

Behandeling

Er zijn verschillende mogelijkheden om artrose te behandelen of om de pijn die uw hond ondervindt te verminderen:

 

1. Aangepaste voeding

Allereerst is het belangrijk om uw hond de juiste voeding te geven. Dit is voeding met de juiste balans in omega-3 vetzuren. Deze voeding geeft namelijk een remming van de ontsteking in het gewricht die ontstaat t.g.v. kraakbeenirritatie. Door dit proces af te remmen wordt verdere slijtage beperkt.

Je kan ook voedingssuplementen bijgeven, zoals Vetplus Synoquin, SuppleEze, Sashas Blend, Primeval Gelatinaat, Seraquin, Smooth Locomotion, Groene Os Glucosamine of Arthroluxyl C

Maar ook dieetvoer van Hill's, Virbac, Royal Canin of Trovet kunnen de gewrichten ondersteunen.

Supplementen kunnen heel wat bijdragen bij de behandeling van gewrichtsproblemen. Deze supplementen kan men aankopen bij de dierenarts maar ook online. Online deze producten aankopen kost meestal minder dan bij de dierenarts. Medpets is een goede online winkel die uitleg geeft over hun producten. Bezoek hier de website van Medpets.

 

2. Pijnstillers/ontstekingsremmers

Door onstekingsremmers wordt het slijtageproces afgeremd. Daarnaast zorgt deze onderdrukking ook voor een vermindering van de pijn. Welke pijnstillers of ontstekingsremmers u kan gebruiken kan uw eigen dierenarts best adviseren en eventueel voorzien.

 

3. Artrose regime:

Gewichtsreductie: Het is belangrijk dat uw hond een juist gewicht heeft. Het lichaamsgewicht drukt namelijk zwaar op de gewrichten.

Door de hond dus in een optimale lichaamsconditie te brengen en te houden kunt u dus voorkomen dat de gewrichten vroegtijdig gaan slijten door overmatige belasting door te veel lichaamsgewicht.

 

Regelmatige beweging/onbelaste beweging. Dit kunt u allereerst doen door uw jonge hond niet te vroeg, te veel en te heftig te laten bewegen. Zo zorgt u ervoor dat de gewrichten en de botten zich goed kunnen ontwikkelen. Een jonge hond in de groei kan namelijk hevige inspanningen nog niet aan. Je kan dus beter regelmatig korte wandelingen doen dan een lange. Dit geldt ook voor oudere honden.

Honden met beginnende artrose klachten zijn gebaat bij rechtlijnige beweging ( bijvoorbeeld lopen naast de fiets op een vlakke ondergrond) of onbelaste beweging ( zoals zwemmen)

 

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes