Ooginfecties bij honden

Dierenweetjes.be

Ooginfecties bij honden

Een ooginfectie is een veel voorkomende ziekte bij honden. Het oog is namelijk een ingewikkeld en gevoelig orgaan. Wanneer de ogen ontstoken, beschadigd of verwond zijn kunt u best uw dierenarts raadplegen. Lees hieronder meer over verschillende oogaandoeningen.

Algemene informatie over de aandoening

Er zijn verschillende ooginfecties bij de hond. Hieronder vind je een aantal mogelijke ooginfecties die kunnen optreden bij uw hond. We beginnen met de meest voorkomende: een oogontsteking.

 

Oogontsteking of Conjunctivitis

Deze ooginfectie komt veel voor bij honden en bij sommige rassen met hangende oogleden zoals bv. de sint-hubertus hond of de sint-bernard... zelfs zeer veel. Wanneer de ogen van uw hond ontstoken zijn, gaat het meestal om een ontsteking van het zogenaamde conjunctiva. Dit is de slijmvliesbekleding aan de binnenkant van de oogleden. Dit slijmvlies ziet er glad, mooi roze en vochtig uit wanneer dit gezond is. De slijmvliesplooi in de ooghoek aan de neus kant ook wel het derde ooglid van de hond, is normaal nauwelijks zichtbaar. Maar wanneer het oog echter ontstoken is, zijn de conjunctiva rood en gezwollen en komt ook het derde ooglid meer tevoorschijn dit komt door de zwelling en doordat de hond zijn oogbol iets terugtrekt vanwege de pijn. Er treedt ook vrij veel ooguitvloeiing op, dit kan variëren van gewone tranen tot dikke groene pus. Deze uitvloeiing droogt dan op de oogleden op tot korsten. Naast deze meest herkenbare symptomen kunnen er ook nog ander symptomen optreden. (zie symptomen)

 

Het kan ook zijn dat er af en toe een slijmpropje (‘kladje’) in de ooghoeken van uw hond zit. Als het oog voor de rest er goed uitziet, dan is er niks aan de hand. Dit slijmpropje kunt u dan gewoon voorzichtig met een vinger wegvegen.

 

Traanstrepen

Dit zijn donkere strepen onder de ogen. Deze traanstrepen ontstaan vaak door een verhoogde traanproductie. Ze kunnen ook onstaan door verstopte traanbuizen. Het teveel aan traanvocht wordt dan niet meer via de traanbuis richting de neus afgevoerd, maar de tranen rollen dan letterlijk over de wangen van de hond. Op de haren zorgen ze dan voor een bruinverkleuring namelijk de traanstreep.

 

Cataract of Staar

Cataract of ook wel grauwe staar genoemd is een vertroebeling van de ooglens. Je kan dit herkennen doordat de pupil grijs gekleurd is in plaats van zwart. Het hoornvlies is dus echter nog wel helder en doorzichtig. Je hond kan door de vertroebeling van de lens blind worden.

 

Droge ogen

Bij droge ogen is er te weinig traanproductie. Dit kan een oorzaak zijn van chronisch geïrriteerde ogen. De ogen zijn dan aan de doffe kant, de neus is vaak droog en slijmpropjes blijven soms midden op het oog plakken.

 

Pigment Keratitis

Pigment keratitis is een bruinverkleuring van het hoornvlies ten gevolge van een chronische irritatie. Deze bruinverkleuring neemt alleen maar toe als de oorzaak van de irritatie niet wordt weg genomen. Het kan zelfs ervoor zorgen dat je hond uiteindelijk helemaal blind wordt. Deze aandoening komt vooral bij de mopshond voor. We zien deze aandoening ook echter veel bij de shi-tzu en de cavalier king, charles spanier.

 

Cherry Eye

Cherry eye is een veel voorkomende aandoening aan het oog. Ze komt vooral voor bij de jonge hond (3 tot 6 maanden). De doggen lijken er vooral meer last van te hebben dan andere rassen. Cherry eye is een zwelling van de traanklier onder het derde ooglid. Hierdoor gaat deze naar buiten puilen en zichtbaar worden. De gezwollen traanklier heeft een kersenrode kleur en vandaar dat deze aandoening “Cherry eye” wordt genoemd.

Nadat Cherry eye in het ene oog ontstaat, ontstaat het op een later moment ook vaak in het andere oog. Het wordt namelijk overgedragen van het "zieke" naar het "gezonde" oog.

Soms komt en verdwijnt de cherry eye in eerste instantie. Maar vaak komt hij wel weer terug en blijft dan permanent aanwezig.

 

Scleritis bij honden

Bij scleritis is de buitenste schil/laag van de oogbol (de sclera) ontstoken. Meestal blijft de ziekte tot een oog beperkt.

 

Uveitïs

Uveïtis is een zeer pijnlijke en heftige ontsteking van een of meerdere delen gelegen binnen het oog. Je kan de ziekte herkennen doordat de pupil sterk samen knijpt ten gevolge van deze ontsteking. Er kan ook roodheid ontstaan rondom het regenboogvlies (iris) en tenslotte kan er een blauw-wittige waas over het oog komen te liggen. Uiteindelijk kan het regenboogvlies met de lens vergroeien.

 

Blefaritis

Blefaritis is een ontsteking van het ooglid. Deze aandoening wordt ook vaak gezien bij de secundaire ontsteking van het binnenoppervlak van het ooglid (palpebrale bindvlies).

 

 

Symptomen

Hoe kan u nu zien of er iets mis is met de ogen van uw hond. Hieronder vindt u een aantal algemene symptomen.

 

Je hond kan de volgende symptomen vertonen:

- Zijn oogleden kunnen rood en dik zijn.

- De ogen lijken boller dan voorheen.

- Hij heeft meer ooguitvloeiing namelijk tranen of pus.

- Hij kan korsten op zijn oogleden hebben.

- Je hond probeert met z’n ogen overal langs te wrijven.

- Hij knijpt met z’n ogen.

- Er zit een lichtgrijze waas en bloedvaatjes op het hoornvlies.

- Je hond is lichtschuw.

- Het gezichtsvermogen van je hond is plotseling achteruit gegaan.

 

Traanstrepen:

- Er rollen tranen over de wangen van de hond.

- Er vormt zich een bruinverkleuring op de haren onder het oog namelijk de traanstreep.

 

Cataract/Staar:

- Een grijze pupil.

 

Droge ogen:

- Doffe ogen.

- Droge neus.

- Slijmpropjes in het midden van het oog.

 

Pigment Keratitis:

Bruin verkleuring van het hoornvlies kan samen gaan met andere symptomen van een chronisch geïrriteerd en een ontstoken hoornvlies.

Je kan volgende symptomen dan onderscheiden:

- ulcers (dit zijn zweren van het hoornvlies)

- oedeem (het hoornvlies wordt dan wit van kleur tgv vocht opstapeling)

- tranen en knijpen met de ogen

- Het zicht wordt minder, uiteindelijk kan het dier helemaal blind worden.

 

Cherry Eye

Cherry eye kan je herkennen aan de rode zwelling die omhoog komt uit de binnenste ooghoek.

 

Scleritis bij honden

Je kan scleritis herkennen doordat je hond dan rode, opgezwollen ogen heeft die lijken te verharden.

 

Uveïtis

Je kan Uveïtis op verschillende manieren herkennen:

Je hond kan onder andere vochtige en gevoelige ogen hebben.

Er zijn ooglid spasmen.

Je hond heeft kleine pupillen.

Er ontstaat roodheid rondom het regenboogvlies (iris)

Er komt een blauw-wittige waas over het oog te liggen.

 

Blefaritis

Je kan Blefaritis op verschillende manieren herkennen:

- Er is een geschubde of een schilferige huid in de buurt van de ogen.

- De hond heeft intense jeuk.

- Hij krast het oog.

- Oogafscheiding is waterig, slijmerig of bevat pus.

- Er is een Oedeem en verdikking van de oogleden.

- Er is slijpsel gebied(s) waar de huid is gescheurd, versleten of er is ontvelling.

- Je hond verliest haar

- De huid rondom het getroffen gebied verliest zijn pigmentatie.

- Vorming van een bobbels (een kleine ontstoken hoogte van de huid zonder pus)

- Er is puist vorming (een kleine ontstoken hoogte van de huid met pus erin)

- Er is een Concurrent conjunctivitis. (ontsteking van het bindvlies van het oog)

- Er is een ontsteking van het hoornvlies dit veroorzaakt waterige pijnlijke ogen en wazig zien. (keratitis)

 

 

Oorzaak

Oogontsteking:

Je hebt verschillende oorzaken, waardoor er een oogontsteking kan optreden bij je hond. Het wordt meestalveroorzaakt door een lokale prikkeling van bijvoorbeeld een voorwerp of stofje in het oog, waarop bacteriën en schimmels zich kunnen nestelen.

De meest voorkomende oorzaken zijn dan ook:

- stof

- wind (De wind wanneer uw hond zijn kop uit het raam steekt tijdens het autorijden)

- infecties met bacteriën

- virussen of schimmels

- beschadiging van het hoornvlies

- haren die in de ogen hangen

- verkeerde stand van de oogleden

- droge ogen.

 

Traanstrepen:

Zoals u hierboven al kunt lezen ontstaan traanstrepen vaak door een verhoogde traanproductie. Ze kunnen ook onstaan door verstopte traanbuizen. Het teveel aan traanvocht wordt dan niet meer via de traanbuis richting de neus afgevoerd, maar de tranen rollen dan letterlijk over de wangen van de hond.

 

Cataract of Staar:

De meest voorkomende oorzaak is ouderdom. Cataract of staar komt namelijk vooral op hoge leeftijd bij honden voor. Het kan zich ook op andere manieren ontwikkelen:

Het kan namelijk ook erfelijk zijn.

Het kan ontstaan door slechte voeding van de moederhond tijdens de dracht. Cataract kan zich dan al vanaf het eerste levensjaar ontwikkelen.

Ook kan cataract een gevolg zijn van een andere ziekte, zoals bijvoorbeeld suikerziekte.

 

Droge ogen:

Te weinig traanproductie kan een oorzaak zijn van chronisch geïrriteerde ogen.

 

Pigment Keratitis:

De chronische irritatie op het hoornvlies kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld droge ogen. Bij honden waar de ogen ver uitpuilen zoals bij de mopshond, speelt het feit dat de ogen niet helemaal of optimaal kunnen sluiten een rol. Ook als er sprake is van een grote neusplooi zoals bijvoorbeeld bij de Engelse bulldog en die plooi langs het hoornvlies strijkt ontstaat er bruinverkleuring van het hoornvlies. Er is vaak sprake van een combinatie van deze factoren. Dit verschijnsel is het meest voorkomend bij de mopshond. Men spreekt dan van “Pug Pigmentary Keratitis”

 

Cherry Eye

Hoewel men veel weet over deze aandoening, is het niet duidelijk wat de precieze oorzaak is. Men heeft wel een aantal mogelijke oorzaken: Het zou kunnen liggen aan een te slappe bevestiging van het derde ooglid (membrana nictitans), waardoor het derde ooglid vrij snel kan omslaan. Hierdoor wordt de traanklier die aan de binnenzijde van het derde ooglid zit zichtbaar. Een andere oorzaak zou kunnen zijn, dat er eerst een ontsteking in het oog aanwezig is, die dan op zijn beurt een vergroting van de klier geeft, waarna het derde ooglid de druk niet meer aan kan en omslaat.

 

Scleritis

Scleritis kan veroorzaakt worden door verschillende parasitaire ziekten zoals de ziekte van Lyme,

toxoplasmose...

 

Uveïtis

Er kunnen verschillende oorzaken voor Uveïtis zijn:

 

Een eerst is door een trauma, beschadiging van buitenaf zoals bijvoorbeeld door een nagel van een kat, een doorn in het oog... Een ernstige klap of schok, bijvoorbeeld tijdens een auto-ongeval, kan ook een problemen veroorzaken door de plotselinge drukgolf.

 

Een tweede oorzaak zijn virus infecties zoals bv. bij de hond: het canine adeno virus.

 

Een derde oorzaak kunnen bacteriële infecties zijn. Sommige bacteriën kunnen namelijk via de bloedbaan in de oogbol terecht komen. Ze veroorzaken hier een ontsteking. Ook na en directe penetratie van de oogbol door bv. een vreemd voorwerp of ten gevolge van een oogzweer, kunnen bacteriën dieper in het oog doordringen. Vaak zien we bijkomend aan andere oorzaken bacteriële infecties ontstaan.

 

Een vierde oorzaak zijn immuunreacties. Soms zorgt de afweer van een dier namelijk voor een overgevoeligheidsreactie in het oog, hierna treedt een ongewenste ontsteking op.

 

Een vijfde oorzaak kan neoplasie zijn. Dit zijn snel groeiende nieuwvormingen, ze zijn al dan niet kwaadaardig en kunnen delen van het oog tot activiteit prikkelen, zo veroorzaken ze een ontsteking. Deze nieuwvorming kan zich binnen of buiten het oog van de hond bevinden.

 

Een zesde oorzaak kan lensluxatie zijn. Meerdere zaken kunnen ervoor zorgen dat de aanhechting van de lens binnen het oog verminderd wordt of zelfs verloren gaat. Dit heeft tot gevolg dat de lens stabiliteit verliest en er zelfs liggingsveranderingen kunnen optreden. Het gevolg hiervan is dan weer irritatie en ontsteking.

 

En naast deze oorzaken is het mogelijk dat men soms de oorzaak van een uveïtis niet kan achterhalen.

 

Blefaritis

Er zijn verschillende oorzaken voor Blefaritis. Dat zijn de volgende:

- Aangeboren/geboren met:

* Ooglid afwijkingen die buitensporig wrijven, krabben, of vochtige dermatitis kunnen veroorzaken

*prominente neus plooien, trichiasis en entropion.

(Dit wordt vaak gezien bij shih-tzu's, pekingese, Engels bulldogs, lhasa Apso's, pugs)

* Distichia

(vaak gezien nij shih-tzu's, pugs, golden retrievers, labrador retrievers, poedels, Engels bulldogs)

* Ectopische cilia

* Onvermogen om de oogleden volledig te sluiten of lagophthalmos (vaak gezien bij hondenrassen met korte snuiten of platte vlakken)

- Allergisch

* Type I (onmiddellijk) Allergische voor bepaald voedsel, inhalatie-, of een reactie op een insectenbeet

* Type II (cytotoxische) - Pemphigus, pemfigoïde of een ongewenste reactie op medicijnen

* Type III (immuuncomplex) Systemische lupus erythematosus, Staphylococcus overgevoeligheid of een ongewenste reactie op medicijnen

* Type IV (celgemedieerde) - Contact en overgevoeligheid voor vlooienbeten of een ongewenste reactie op medicijnen

- Bacterie-

* Staphylococcus

* Streptococcus

* Neoplastische

* Sebaceous en adenomacarcinomen

* Mestcel

- Andere

* Traumatische letsels zoals snijwonden op het ooglid of chemische brandwonden

* Parasitaire infecties (bijv., demodicose, schurft, Cuterbra)

*Virale infecties (FHV-1)

* Oogziekten (bijv., conjunctivitis, keratitis, droge ogen)

- Of de oorzaak is ongekend.

 

 

Gevolg

Zoals u al hier boven kunt lezen hebben ooginfecties gevolgen voor uw hond. Uw hond zal last hebben van zijn geïnfecteerde ogen. Door de irritatie van zijn ogen zal de hond deze toe proberen te knijpen en ze overal tegen aan wrijven. Bij sommige oogziektes/infecties zoals bv. bij cataract, scleritis, uveitis kan je hond slecht zien of zelfs blind worden.

 

 

Behandeling

Wanneer er u vermoedt dat uw hond een ooginfectie heeft, gaat u best langs bij uw dierenarts. Hij zal dan vaststellen over welke infectie het juist gaat en de juiste behandeling voorschrijven. Dit is belangrijk omdat de verschillende oorzaken voor een oogontsteking, een andere aanpak van de oogontsteking vereisen. Daarmee laat u best bij de dierenarts een juiste diagnose stellen. Meestal volstaat de volgende behandeling: oogdruppels met antibiotica voor de behandeling van ongecompliceerde conjunctivitis. Wanneer u weet wat u hond heeft aan de ogen, kan u de behandelingsproducten aanschaffen. Dit kan bij de dierenarts of bij een online dierenapotheek. Deze zijn meestal goedkoper dan de dierenarts. Een van de bekendste in België en Nederland is Medpets.nl of Medpets.be:

 

 

Bij traanstrepen kan uw dierenarts nagaan of de oorzaak te verhelpen is (bijv. door het doorspoelen van de traanbuis). Als dit niet blijkt te zijn en als de oorzaak bijvoorbeeld voorkomt uit overmatige productie of gebrekkige afvoer van traanvocht veroorzaakt door een allergische reactie of erfelijke aanleg. Dan kan u het beste de vacht onder de ogen goed schoon en droog houden met een speciaal geschikt reinigingsproduct. Zo kan u de vorming van traanstrepen en eventuele huidirritatie voorkomen. Het kan ook helpen om na het schoonmaken een klein beetje vaseline onder het oog te smeren, zodat het traanvocht daarover heen naar beneden kan rollen.

 

Bij cataract kan een operatie door een gespecialiseerde dierenarts de hond soms helpen. Maar over het algemeen kunnen oudere honden zich echter nog meestal prima redden met wat minder zicht. Zij kunnen dan blind hun weg vinden, zolang u binnenshuis maar niet teveel verandert.

 

Als u denkt dat uw hond last heeft van droge ogen of te weinig traanvocht, kan u langs gaan bij de dierenarts. Deze kan dit dan door een simpel testje controleren. De behandeling voor te weinig traanvocht bestaat uit het geven van kunsttranen en een speciale oogzalf die de traanproductie stimuleert.

 

Bij Pigment Keratitis is het, het beste om de oorzaak van de chronische irritatie te achterhalen en aan te pakken, (bijvoorbeeld door er voor te zorgen dat de traanproductie weer op gang komt, of de neusplooi te corrigeren. Verder kan het hoornvlies ondersteund worden met behulp van beschermende zalven en kunsttranen. Bij mopshonden kan een middel als optimune ervoor zorgen dat het pigment niet verder toe neemt.

 

Cherry eye kan op verschillende manieren behandeld worden. Men probeert vaak eerst met behulp van zalven en masseren het omgeslagen derde ooglid op zijn plaats te krijgen. Meestal lukt dit echter niet of maar voor even en is het dus noodzakelijk om operatief in te grijpen.

De operatietechniek die vandaag de dag meestal wordt gebruikt is er op gericht om de traanklier te behouden. (deze is namelijk belangrijk voor de productie van het traanvocht. Dit houdt dan weer het hoornvlies vochtig, en voedt het om zo een infectie van het oog te voorkomen. Bij vermindering van de productie van het traanvocht zal het oog dus sneller uitdrogen en ontsteken.) Bij de operatie wordt de traanklier naar beneden weggehecht of wordt er aan de binnenzijde van het derde ooglid een “envelop“ gemaakt waarin de traanklier wordt gehecht. Het resultaat van beide methoden is dat het derde ooglid dan naar beneden aan de oogzijde wordt gefixeerd en de traanklier van het derde ooglid niet meer boven de rand van het derde ooglid zichtbaar wordt.

Je zou dus denken dat er enkel voordelen zitten aan deze methode. Er zijn ook een paar nadelen verbonden aan deze methode:

- De hond moet onder algehele narcose gebracht worden.

- Het kan zijn dat de hechtingen uitscheuren waardoor het derde ooglid toch weer omklapt en de traanklier tevoorschijn komt. De operatie zal dan weer herhaald moeten worden.

- Enige dagen tot weken na de operatie kan er een zwelling optreden rond het derde ooglid.

 

Scleritis bij honden kan worden genezen meet behulp van steroïden. Maar, in her ergste geval kan de ziekte ook leiden tot permanent verlies van het gezichtsvermogen.

 

Uveïtis moet zo snel mogelijk behandeld worden. De behandeling is vaak langdurig. De kans bestaat dat er ondanks een adequate behandeling complicaties optreden dit kan gaan om: verklevingen van verschillende weefsels in het oog, litteken vorming, glaucoom (verhoogde druk binnen het oog met alle gevolgen van dien), blindheid of een progressie van de ontsteking. In het ergste gevallen moet het oog verwijderd worden.

De behandeling kan bestaat uit:

- Ontstekingsremmende oogdruppels voor op de oogbol.

- Oogdruppels die de pupil weer verwijden en ook pijnstillend zijn.

- Pijnstillers/ontstekingsremmers.

- Soms is er antibiotica nodig bv. bij perforatie van het hoornvlies of bij andere aanwijzingen voor (eventueel secundaire) bacteriële ontsteking.

Indien dit mogelijk, kan de oorzaak ook best behandeld worden.

De pupil verwijdt als gevolg van de medicatie, en kan het oog licht wat minder goed verdragen. Daarom kan je het beste je hond in een wat schemerige omgeving houden. Fel zonlicht dient te worden vermeden.

Bij het begin van de behandeling dient het dier wekelijks gecontroleerd te worden door de dierenarts.

 

Blefaritis

Aan de hand van de onderliggende oorzaak van de ziekte zal de behandeling bepaald worden. Het kan dus zijn dat niet alle behandelingen voor blefaritis hetzelfde verlopen. Bij zelftrauma, bijvoorbeeld, kan uw dierenarts het gebruik van een Elizabethaanse kraag (kegel) adviseren. Bij meer ernstige gevallen, zullen medicijnen nodig zijn of zelfs chirurgie. En in het geval van een voedselallergie, zal het voedsel allergeen moeten worden geïdentificeerd en geëlimineerd uit het dieet van uw hond.

 

Wanneer uw hond last heeft van licht geïrriteerde ogen kunt u deze zelf schoonmaken. Je kan dit doen met een make-up watje dat u drenkt in afgekoelde thee van biologisch geteelde Kamille of lauw gekookt water.

U dept iet het watje vanuit de buitenooghoek naar de neus toe. Daarna kunt u het oog goed verzorgen en nog eens extra beschermen met een vitamine A oogzalf. Als het oog hierdoor niet verbetert gaat u best alsnog naar de dierenarts.

 

Chronische ontstekingen aan de ogen treden ook op. Wanneer uw hond hieraan lijdt kan hij gebaat zijn bij kruiden die de weerstand verhogen, zoals Echinacea. Als uw hond namelijk een goede weerstand heeft, is hij immers minder vatbaar voor ontstekingen.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes