De 10 oudste insecten, spinnen en kevers

Dierenweetjes.be

De 10 oudste insecten, spinnen en kevers

Je kan heel veel verschillende insecten, spinnen en kevers op onze wereldbol terug vinden. Deze kleine kriebelige beestjes zijn misschien klein maar hun geslacht is erg sterk. Vele onder hen kruipen namelijk al duizenden, sommige zelfs al miljoenen jaren rond op onze planeet. Hier onder vindt u een overzicht van de tien oudste insecten, spinnen en kevers terug.

 

10. Luizen

 

Op de tiende plaats vinden we de parasitaire (dier)luizen. Deze diertjes kan je interessant noemen omdat ze een vacht of veren nodig hebben om te kunnen leven. Je kan zeggen dat de luizen de nieuwelingen zijn in deze lijst. Niettemin, geloven onderzoekers dat de voorouders van de hedendaagse luizen ongeveer 120 miljoen jaar geleden al leefden. Toen leefden ze hoogst waarschijnlijk op dinosaurussen en andere wezens.

 

 

 

 

9. Termieten

 

Termieten en kakkerlakken hebben een nauw met elkaar verweven familie geschiedenis. Daarom vinden we ze beide terug in deze lijst. De termieten die we kunnen vergelijken met degene die we vandaag de dag kennen vinden we ongeveer zo'n 138 miljoen jaar geleden. Tegenwoordig zien we termieten vaak als ongedierte. Maar ze zijn goed voedsel voor veel verschillende dieren maar ook zelfs vroeger voor onze primate voorouders.

 

 

 

 

8. De kakkerlak

 

Zoals hier boven vermeld staat, zijn sommige kakkerlakkeneigenlijk meer verbonden met termieten dan ze aan andere kakkerlakken zijn. Dit maakt het moeilijker om precies te bepalen wanneer ze ontstaan zijn. Onderzoekers hebben bepaald dat de stam bloedlijn van de kakkerlak terug te vinden is zo'n 230 miljoen jaar geleden. Toen zijn er dus sporen van voorouders of gelijkaardige dieren aangetroffen. Maar de eerste werkelijke kakkerlak is zo'n 170 miljoen jaar geleden ontstaan.

 

 

 

 

7. De vlieg

 

Op de zevende plaats vinden we de ons alle bekende vlieg terug. De vliegen zoals bijvoorbeeld de huisvlieg behoren tot de orde van de tweevleugeligen of de diptera. Deze orde heeft een stamboom die wel tot 243 miljoen jaar geleden teruggaat. Volgens een studie, leefde de meest recente gemeenschappelijke voorouder voor de moderne vliegen ongeveer 158 miljoen jaar geleden.Tegenwoordig hebben we wel eens last van deze vliegen. Maar volgens studies is er twijfeiver dat de vroegste mensen en hun voorgangers, ook te kampen hadden met deze vervelende vliegen of met een van de andere insecten vermeld in deze lijst.

 

 

 

 

6. De krekel

 

Krekels, Sabelsprinkhanen en sprinkhanen hebben een gemeenschappelijke voorouder die iets meer dan 200 miljoen jaar geleden leefde. Hun afkomst,bloedlijn gaat echter zelfs meer dan 248 miljoen jaar geleden terug. Deze insecten bestonden dus nog vóór het gras, waar ze vandaag de dag meestal in leven.

 

 

 

5. De libel

 

Libellen en waterjuffers hebben samen een familiegeschiedenis die ongeveer zo'n 406 miljoen jaar teruggaan. Men zegt wel dat dergelijke insecten er toen anders uitzagen. De verre voorouders hadden zichtbare 'antennes'. Ze waren ook bij de eerste dieren op aarde die konden vliegen.

 

 

 

 

4. Het zilvervisje

 

Het zilvervisje is een vroeg insect dat ontwikkeld is nog voordat insecten vleugels hadden. Zijn afkomst dateert van ongeveer 420 miljoen jaar geleden. De gemeenschappelijke voorouder van het moderne zilvervisje is ongeveer zo'n 250 miljoen jaar geleden ontstaan. De zilvervisjes die 420 miljoen jaar geleden leefden zijn echter zeer gelijkaardig aan de zilvervisjes die we vandaag de dag kennen.

 

 

 

 

3. De miljoenpoot

 

Op de derde plaats in onze lijst vinden we de miljoenpoot terug. Miljoenpoten staan net als duizendpoten bekend als duizendpotigen of veelpotigen. De recentste gemeenschappelijke voorouder van duizendpotigen en schaaldieren leefde ongeveer zo'n 550 miljoen jaar geleden. Deze "moeder van vele insecten" zou een zeeschepsel zijn geweest. Dit komt omdat er op het land nog geen planten waren waar de insecten van konden leven. Daarom bewoonden planten en insecten de aarde ongeveer rond dezelfde tijd ongeveer zo'n 480 miljoen jaar geleden.

 

De meest voorkomende voorouder van miljoenpoten en duizendpoten leefden meer dan 400 miljoen jaar geleden. Het langbenige lichaam heeft bewezen om zeer succesvol te zijn.

 

 

 

 

1 en 2. De spin: de jachtkrabspin

 

Er is niet echt een eerste en tweede plaats in onze lijst. Dit komt omdat we twee insecten hebben die rond dezelfde tijd zijn ontstaan. We kunnen namelijk van spinnen zoals de jachtkrabspin net als van mijt concluderen dat hun afkomst dateert van zo'n 570 miljoen jaar geleden. Onderzoekers geloven dat de voorouder van mijten, spinnen en insecten een zeeschepsel, zeewezen was.

 

 

 

1 en 2. Mijt

 

De voorouder van mijten en spinnen leefden dus zo'n 570 miljoen jaar geleden. Mijten zijn geleedpotigen, een groep die zijdelings betrekking heeft op insecten. Spinnen en schaaldieren zijn ook geleedpotigen. Men heeft onderzocht dat de eerste echte insecten zo'n 479 miljoen jaar geleden ontstonden. Dit is dus nog lang voor dat de dinosaurus voor het eerst op onze aarde wandelde.

 

 

 

 

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes